Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

De SP wil het CIZ opheffen

Vandaag is het concept verkiezingsprogramma van de SP verschenen. Uit de zorgparagraaf blijkt dat de partij voor het verlagen van het eigen risico gaat en het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) wil laten verdwijnen.
De SP wil het CIZ opheffen

In het programma staat te lezen dat de SP een einde wil maken aan de voortschrijdende markwerking in de zorg en de uit de hand gelopen bureaucratie. ‘Alleen zo kunnen we goede en toegankelijke zorg aan iedereen waarborgen en de kosten in de hand houden. Wij kiezen voor een lager in plaats van een hoger eigen risico en voor inkomensafhankelijke premies. Zo delen we de lasten eerlijker en wordt niemand van noodzakelijke zorg afgehouden. Indicatiestelling door het CIZ verdwijnt, zorgverzekeraars gaan receptmedicijnen centraal – en stukken goedkoper – inkopen. De zorg financieren we via regionale zorgbudgetten. Vrije tandartstarieven en de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg verdwijnen. Thuiszorg, preventieve zorg en palliatieve zorg verbeteren we, ook door de zorg dichter bij huis te brengen.’

Salaris bestuurders

Andere opvallende plannen uit het verkiezingsprogramma zijn dat de salarissen van bestuurders van ziekenhuizen en zorginstellingen onder een cao gebracht worden en dat deze niet hoger kunnen zijn dan een ministerssalaris. En om wanpresterende bestuurders beter aan te kunnen pakken worden de juridische mogelijkheden uitgebreid. Verder gaat het elektronisch patiëntendossier (EPD) niet door wat betreft de SP. Ook de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is uitgespeeld in de zorg als de SP de verkiezingen wint. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © ANP)

Lees meer:

Bekijk het verkiezingsprogramma ‘Nieuw Vertrouwen’

Zorgparagraaf verkiezingsprogramma CDA

CIZ lanceert rapportage ‘Aanspraak op AWBZ-zorg’

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Zorgpremie inkomensafhankelijk maken? In de moderne economie zal het aandeel werkenden met een voorspelbaar inkomen(sniveau) steeds verder afnemen, de managers die je dus gaat besparen in de zorgsector kun je p.o. in dienst nemen bij de belastingdienst: (jaarlijkse?/ maandelijkse?) inkomenstoetsen uitvoeren. Of gaat een volgende NL-regering ook terug naar de ‘stenen tijdperk’-arbeidsmarkt?

 3. De sp is een idealistische en daardoor wereldvreemde club en tegelijkertijd zeer kritisch naar de mensheid blijkens hun plannen. Hoe ze dat voor elkaar krijgen is mij niet duidelijk. Bijna zou ik gaan stemmen op de sp vanwege deze plannen. Een coalitie (welke dan ook, maar zonder vvd en mischien ook wel cda, zou deze plannen kunnen omarmen en invoeren, het zal een zegen zijn voor de sector. Hoewel de, de PvdA is ook een regentenclub en veel van hun prominenten zouden hun inkomen flink kunnen zien dalen.

 4. Als mensen die thuiszorg krijgen hogere bijdrage moeten gaan betalen haken zij af. Wat gebeurd er dan met deze mensen? Zij hebben niet voor niks thuishulp.
  Verzorgingshuis/bejaardentehuis? Is duurder dan thuishulp.
  Plus dat managers veel geld opslurpen die eigenlijk bij de werknemers/sters horen die de zorg verlenen. Doe daar iets aan.
  Mensen die dit werk doen verdienen respect en meer loon. Het is geen bijbaan, al lijkt het daar nu wel op.
  Het is zorg die geleverd word aan mensen die anders niet in hun eigen huis kunnen blijven wonen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.