Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

De Trendbreuk: investeren in een gezonde generatie

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Zuid-Limburg springt er in Nederland uit als het gaat om hardnekkige gezondheidsachterstanden. Daarom hebben zestien gemeenten, zorgverzekeraars, GGD Zuid Limburg, het sociaal domein en onderwijs- en zorgpartijen de handen ineengeslagen binnen de Trendbreuk. De focus ligt op de jeugd. Tijdens de Dag van de Preventie van Zorgvisie vertelde Marjon Hulst van GGD Zuid Limburg over de regionale en lokale aanpak.

Zuid-Limburgers leven gemiddeld een jaar korter

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE

    1. Een kakafonie van termen, partners, verantwoordelijkheden, onduidelijkheden en ongewisheden, die een Trendbreuk moeten gaan genereren! We zullen in Nederland , dus ook in Limburg geen gezonde generaties meer kunnen laten opgroeien, als de verdwenen preventiekennis uit de Gezondheidsleer hoe je het kind lichamelijk sterk, gezond en weerbaar in alle opzichten kan krijgen, niet meer opzoeken.
      Uit geneeskundig oogpunt en gestaafd door het VerweyJonkersInstituut rapport uit 2019 :”Een actueel perspectief op kinderen en jongeren met een chronische aandoening in Nederland” is het loslaten van de goed onderbouwde inregelsystematiek, thuis en op school, om primair de lichaamshouding en het volledig goed ontwikkelen van ons steun- en bewegingsapparaat, waaraan direct de kwaliteit van ons ademhalingsapparaat van profiteert, een zeer grote bedreiging van onze volksgezondheid en dus onze economie. Omdat de snel groeiende chroniciteit onder 0-25 jaren ( 1,3 miljoen in dat rapport) zich daarna alleen maar uitbreidt in de volwassenheid en dus de “kwetsbaarheid van ouderen” nu in veel jongere leeftijdsklassen slachtoffers eist met hoge zorgkosten. Dit terwijl de nu jongere generaties steeds minder inzetbaar zijn in allerlei “zwaardere” beroepen, zoals de zorg, het leger, de bouw, maar ook de topsport, zodat straks alleen de zittende beroepen overblijven. Maar dat zitten (vanaf de Maxicosy) blijkt, mede door de verdwenen houdingskennis, nu al heel vroeg rugproblemen op te leveren, waardoor het preventief onderhoud om onze spieren en botten op goed peil te houden, ook almaar moeizamer wordt. Die preventiekennis uit de Gezondheidsleer rond houding en bewegen werd voorheen via de Huishoudscholen en door Kraam- en Wijkverpleging in ieder jong gezin gebracht. En in het Onderwijs was dit ( tot de Mammoetwet) goed geborgd door de gymnastiekleraren en de grote kennis van doel en methode van gymnastiek die alle onderwijzers op de voorlopers van de PABO verplicht meekregen. In de jaren zestig werd alles van vroeger als “spruitjeslucht” en ouderwets of “niet meer van deze tijd” weggedaan. Het ging toch goed met de jeugd? Liberalisering in Onderwijs en Zorg, introductie marktwerking en anderzijds bezuinigingen deden de rest. Een groot probleem is echter het weglekken , wegzakken en soms wegduwen van kennis uit de vele opleidingen, die er in het Onderwijs en in de geneeskunde zorg moeten dragen voor juist die gezonde opvoeding van het individu. Ook in de artsenopleidingen komt dit hele stuk niet meer voor. En dan is er heel, heel veel reparatiegeneeskunde nodig, die weer onbetaalbaar wordt. Hopelijk pakken de Limburgers dit mee in de zeer noodzakelijke Trendbreuk. Vraag de grootouders die voor de Mammoetwet opgroeiden om raad.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.