Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘De vraag naar zorgpersoneel neemt af’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De komende tijd zal de vraag naar personeel in verpleging en verzorging minder stijgen dan in de afgelopen jaren. In 2030 zijn ongeveer 144.000 mensen extra nodig in de zorg (80.000 fte), zo verwacht het SCP.
‘De vraag naar zorgpersoneel neemt af’

Dat is één van de conclusies uit een rapport dat het Sociaal Cultureel Planbureau vandaag presenteert.

Geringere toename

In 2030 zullen er ongeveer 540.000 mensen in de V&V werken, tegen 400.000 in 2005. In 2005 ging het om 5,5 procent van de werkzame beroepsbevolking. Hoewel veel studies uitgaan van een toenemende arbeidsproductiviteit in de zorg, blijkt dit niet overeen te komen met de praktijkberekeningen van het SCP. De personeelssterkte nam tot 2005 jaarlijks met gemiddeld 1,8 procent toe, maar sinds dat jaar en tot 2030 voorziet het SCP een gemiddelde toename van ‘slechts’ 1,2 procent per jaar. Het personeel omvat niet alleen verplegenden en verzorgenden, maar ook management en zorgondersteunend personeel. Overigens geven de onderzoekers aan dat zij geen recentere cijfers kunnen leveren, vanwege onder meer de invoering van de Wmo en het vervallen van het onderscheid tussen verpleeg- en verzorgingshuizen.

Dalend of stijgend

In de toekomst zal de arbeidsproductiviteit wellicht stijgen door technologische vernieuwingen, maar de wens tot kwaliteitsverhoging (meer handen aan het bed) zal juist een dalend effect hebben, zo stellen de onderzoekers. De vraag naar personeel in de ouderenzorg kan nog verder worden getemperd door preventie, extramuralisatie en verkleining van het AWBZ-zorgpakket. Aan de andere kant zullen ontwikkelingen als de toename van het gebruik van persoonsgebonden budgetten en de toenemende kwaliteitseisen de vraag naar personeel juist weer doen toenemen.

Vergrijzing

Slotconclusie van de drie onderzoekers is dat de vraag naar personeel in de ouderenzorg zal blijven toenemen. Zij vragen zich af of er voldoende aanbod van personeel zal zijn, zeker omdat de beroepsbevolking door de vergrijzing krimpt. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Monsterboard: Sterke daling vacatures gezondheidszorg

Zeventig banen weg bij ziekenhuis Winterswijk

NVA niet blij met verkorte opleiding anesthesiemedewerker

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

1 REACTIE

  1. Geachte redactie,
    Gisteren werd in de Volkskrant en andere landelijke dagbladen ook een artikel met ongeveer dezelfde strekking gepubliceerd. Ik vind dit nog al suggestief en toon zettend naar “Zorgsector heeft voldoende medewerkers om kwalitatief goede zorg te bieden”. Ikzelf werk 28 jaar in de ouderenzorg en zie na invoering van de ZZP tarieven in 2010 binnen de ouderenzorg een worsteling om voldoende medewerkers aan te kunnen trekken voor het binnenkomende budget; daarbij wordt wel geeist goede zorg te verlenen aan de groeiende groep ouderen en de stijgende zorgzwaarte binnen de verzorgingshuizen en verpleeghuizen.
    In alle landelijke dagbladen en ook in dit artikel wordt mijns inziens beslist aan de achtergrond van de huidige systematiek van financiering sinds 1 jan. 2010, met de daarbij horende tarieven en de daarbij opgelegde bezuinigingen binnen de ouderenzorg, voorbijgegaan! (Kan een bewuste zet zijn van de overheid om de lezer zand in de ogen te strooien en suggereren dat er voldoende medewerkers binnen de zorg actief zijn)
    Ik kan u verzekeren dat het momenteel worstelen is om de zorg kwalitatief goed te leveren met voldoende medewerkers en daarbij nog eens de huishoudbeurs van een organisatie in het positieve te houden. Dat er momenteel al geluiden opgaan dat een oudere met een indicatie ZZP1 en ZZP2 bijna niet meer in aanmerking komen voor een plaatsje in het verzorgingshuis is daar een uitvloeisel van. Ook deze categorie geïndiceerden heeft recht op een plekje binnen een verzorgingshuis. De overheid heeft toch niet voor niets het CIZ in het leven geroepen om op een “onafhankelijke” manier te indiceren om ook voor deze groep ouderen een groene kaart te bezorgen voor de zorg in een verzorgingshuis! Organisaties hebben liever een hogere ZZP met het bijpassend hoger tarief om in ieder geval voldoende budget binnen te krijgen om de zorg (lees voldoende medewerkers) te kunnen garanderen.
    Ik hoop dat op termijn deze signalen ook bij de politiek kenbaar gemaakt worden of in ieder geval te ore komen. Mogelijk kunnen dan meer ouderen genieten van hun oude dag op een plek die hen bevalt en door het CIZ is geaccordeerd.
    F.H. Vosmer, wachtlijstbeheerder

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.