Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vacatures: ‘De zorg komt 10.000 mensen tekort’

Bert Bukman
Het aantal vacatures in de zorg is dit jaar met 80 procent gestegen. Het gaat om bijna 10.000 banen, aldus dagblad Trouw. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.
Personeelstekort
Foto: Adobestock

Het bericht in Trouw over het personeelstekort in de zorg is gebaseerd op cijfers van het UWV.

Gaten vullen

Instellingen voor ouderenzorg kampen met de grootste problemen. Vooral de laatste jaren weten de roostermakers niet hoe zij de gaten moeten vullen, aldus Trouw. ‘Van de groep mensen die de ouderenzorg verlaat, wil meer dan 60 procent niet meer terugkeren naar de sector,’ zegt Evedien Tukkers van Actiz in de krant. Zorgverleners moeten hierdoor vaak extra diensten draaien.

Hoge werkdruk

De hoge werkdruk in de zorg wordt beschouwd als een van de redenen van het personeelstekort. Dat heeft in de eerste plaats te maken met de vergrijzing en het kabinetsbeleid om ouderen langer thuis te laten wonen. Die ouderen hebben ook nog eens meer en complexere zorg nodig.

Een ander reden van de hoge werkdruk zijn de administratieve lasten. De beroepsorganisatie van verpleegkundigen V&VN organiseerde daarom onlangs een belactie. Aan de actie nam ook VGZ-bestuurder Ab Klink deel. In een interview met Zorgvisie geeft hij een aantal mogelijke oplossingen voor het verminderen van deze lastendruk.

Ziekteverzuim

De hoge werkdruk is ook terug te zien in het ziekteverzuim, stelt Jef Mol van Zorggroep Elde in Trouw. ‘Werknemers raken gefrustreerd door de omstandigheden waarin zij moeten werken. Maar nu er extra geld naar de zorg gaat, kunnen we daar op inspelen. Mensen vinden korte diensten bijvoorbeeld niet fijn. Dan moeten ze direct rennen en zijn ze alleen maar druk bezig. Nu kunnen we de diensten weer verlengen. Dat geeft een beetje lucht. Daarnaast nemen we nieuw personeel aan.’

125.000 extra medewerkers

De komende jaren zijn er tot 125.000 extra medewerkers in de zorg nodig. Mol beseft dat het een moeilijke klus wordt zoveel nieuwe mensen binnen te halen. De laatste jaren levert een vacature minder reacties op dan vroeger. ‘Al komt er op sommige functies meer respons dan op andere. De gewone verpleeghuiszorg is minder populair. De revalidatieafdeling en het hospice bijvoorbeeld weer wel.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.