Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie legt De Zorgconsulent een last onder dwangsom op

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
De IGJ heeft De Zorgconsulent in Winterswijk een last onder dwangsom opgelegd. De gehandicaptenorganisatie heeft een eerder opgelegde aanwijzing van de inspectie onvoldoende opgevolgd.
De Zorgconsulent krijgt een last onder dwangsom opgelegd
Foto: Fotalia

De Zorgconsulent is een organisatie voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. De zorgaanbieder biedt hen zorg, ondersteuning, begeleiding, huisvesting en dagbesteding.

Overdracht Wlz-zorg

De inspectie heeft de organisatie in het najaar van 2017 meerdere malen bezocht. De inspectie vond de situatie risicovol, waardoor De Zorgconsulent een aanwijzing kreeg opgelegd. In januari 2018 beoordeelde de inspectie dat De Zorgconsulent de aanwijzing onvoldoende had nageleefd. Zorgbestuurder Theo Peemen gaf in dat traject aan dat de organisatie zou stoppen met het leveren van Wlz-zorg. ‘In dit geval zou de IGJ geen last onder dwangsom meer opleggen’, aldus de inspectie. Maar volgens de inspecteurs is de zorgoverdracht niet overtuigend aangetoond, waardoor een dwangsom volgt.

De Zorgconsulent

De inspectie stelt vast dat er een disbalans bestaat tussen de geïndiceerde zorg, de geleverde zorg en de gedeclareerde uren zorg. ‘De Zorgconsulent zorgt er niet voor dat iedere cliënt goede zorg krijgt, passend bij zijn of haar indicatie en zorgbehoefte, en die uitgeschreven staat in de zorgovereenkomst en het zorgplan.’

Bovendien ontstaan er risicovolle situaties voor het personeel en de cliënten wegens een tekort aan geschoold personeel op de werkvloer. Volgens het personeel is er na de waarschuwing in september gewerkt aan protocollen omtrent omgaan met incidenten en is er extra personeel aangenomen. Maar de inspectie concludeert dat De Zorgconsulent niet aantoonbaar maakt dat de inzet van personeel is afgestemd op de indicatie en zorgbehoefte van cliënten.

Financiële problemen

De Zorgconsulent heeft nog een maand de tijd gekregen om alsnog aan de gestelde normen te voldoen of aan te tonen dat er geen Wlz-zorg meer wordt geleverd. Als de zorgaanbieder dat niet binnen deze termijn doet, moet zorgaanbieder per maand een dwangsom betalen van 20.000 euro.

Naast problemen met de kwaliteitseisen, verkeert de zorgaanbieder bovendien in financieel zwaar weer. Medewerkers van De Zorgconsulent krijgen hun salaris van maart niet uitbetaald en verhuurders ontvangen al enige tijd geen huur aldus De Gelderlander. Daarom heeft het personeel eind maart een faillissement aangevraagd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.