Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Declaratieregels veranderen te vaak’

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuizen worden doorlopend geconfronteerd met nieuwe en gewijzigde regels rondom declaratie. Yvonne van Rooy van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen stelt voor om de declaratieregels nog maar eens per jaar te veranderen. Zij doet de uitspraak op BNR Nieuwsradio.
‘Declaratieregels veranderen te vaak’

Van Rooy reageert met haar uitspraak op de 2,5 miljoen euro boete die het St. Antonius Ziekenhuis kreeg van de Nederlandse Zorgautoriteit (pdf) vanwege onterecht gedeclareerde zorg. Uit het onderzoek waarop de zorgautoriteit het boetebesluit baseerde, bleek dat het ziekenhuis niet opzettelijk verkeerde facturen verstuurde. Dat het zo vaak fout ging, kwam onder meer door snel wijzigende en vaak onduidelijke regels. Het ziekenhuis had de interne financiële controle niet goed op orde en kon daardoor niet snel genoeg op die wijzigingen anticiperen.

2400 aanpassingen per jaar

Volgens Van Rooy moeten ziekenhuizen jaarlijks circa 2400 aanpassingen in de declaratieregels verwerken. ‘Ziekenhuizen moeten daar hun systemen op aanpassen, maar met tweehonderd wijzigingen per maand is dat te ingewikkeld.’ De NVZ wil met het ministerie van Volksgezondheid afspraken maken over deregulering. Van Rooy stelt voor de regels jaarlijks in april vast te stellen, en ze per januari te laten gelden. ‘Dan heeft iedereen genoeg tijd om daarop te anticiperen. Dat zou al een majeure verandering zijn.’

Fouten

Het Antonius Ziekenhuis publiceerde het onderzoek (pdf) naar de onterechte declaraties op hun website. Daarin is precies na te gaan waar de fouten zijn gemaakt. Andere ziekenhuizen doen er volgens Van Rooy goed aan die lijst te bestuderen en de eigen declaraties erop door te lichten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.