Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Declaratiesysteem zorgverzekeraars bevat nog steeds fouten

Het systeem waarmee zorgverzekeraars declaraties controleren van zorgverleners bevat nog steeds foutieve gegevens. Dat erkent Vektis, het centrum dat het declaratiesysteem onder haar hoede heeft.
Declaratiesysteem zorgverzekeraars bevat nog steeds fouten

Iedere zorgverlener die diensten mag declareren bij zorgverzekeraars heeft een code in het systeem voor Algemeen Beheer Zorgverleners (AGB-code). Voormalig CDA-Kamerlid Antoinette Vietsch waarschuwde al eerder voor hiaten in dit coderingssysteem. Zo blijken overleden artsen nog steeds in het systeem te staan. Artsen die in feite niet meer mogen declareren omdat ze uit het BIG-register zijn geschrapt, kunnen met een actieve AGB-code nog steeds hun rekeningen vergoed krijgen. Ook kunnen ziekenhuizen declareren met actieve AGB-codes van artsen die al lang elders werken. Bovendien kunnen natuurgenezers volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij vanwege de fouten in het systeem declareren als ‘echte’ artsen. ‘Op die manier ontlopen natuurgenezers de BTW-heffing die onlangs is ingevoerd voor homeopathische diensten’, aldus Vietsch die bestuurslid is van de Vereniging tegen Kwakzalverij.

Foute gegevens

Vektis gaf eerder in reactie op Vietsch aan dat het systeem 1 januari 2012 opgeschoond zou zijn. Dit is volgens Vietsch echter nog steeds niet het geval. ‘Ik heb een aantal controles gedaan in het systeem en ik ben nog geen enkele correctie tegengekomen.’ Volgens productbeheerder AGB Daniël Steggerda van Vektis wordt er doorlopend gewerkt aan het opschonen van het systeem. ‘Het kan kloppen dat aan de buitenkant van het systeem nog foute gegevens staan. Aan onze kant van het systeem hebben we al wel een aantal cruciale technische verbeteringen doorgevoerd. We horen graag wat niet klopt en dan passen we die hiaten direct aan.’ Volgens Steggerda is het opschonen van het bestand met de codes een continu proces waarin Vektis afhankelijk is van gegevens die andere partijen aanleveren. ‘Zorgverleners moeten zelf bij ons aangeven als ze verhuizen of hun praktijk opzeggen. Als ze dit niet doen dan blijft de code actief. We hebben wel manieren om te controleren of de gegevens nog kloppen, maar moeten dat nu nog handmatig doen. We werken hard aan de automatisering van dit proces.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Schippers wil scherpere controle declaraties ggz

NZa signaleert onterechte declaraties in thuiszorg

Vektis en CHS slaan de handen ineen

6 REACTIES

  1. Ik kan mijn ogen niet geloven als ik hierboven lees, dat er nog steeds gedeclareerd kan worden op de AGB-code van mensen die geschorst zijn. Wie moet dan doorgeven, dat op die code geen uitbetaling meer mag plaatsvinden. Ik hoop toch niet dat ze bij Vektis, zorgverzekeraars of wie dan ook, zo naïef zijn om te denken, dat iemand, die geschorst is dit zelf zal doen!!!!!

  2. Lees alle reacties
  3. Beste Jan C. Tel voortaan eerst tot tien, want ik had een handdoek nodig om jouw van het scherm spattende terechte kwaadheid weg te poetsen . Leuk is ook dat onder het artikel reclame wordt gemaakt voor Zorgcongres 2012 Big Data. Op een andere site wordt Big Data voorgesteld als onmisbaar voor ondermeer “”Wetenschappelijk onderzoek “”,waarschijnlijk net zo onmisbaar als walvissen voor Japans wetenschappelijk onderzoek.??? Een echt relevant zorgcongres lijkt mij “Big Ego in de Zorg”, uitsluitend toegankelijk voor bovenbalkenendegenormeerde bestuurlijke megalomanen. Onderzoek heeft aangetoond dat niet Carré , maar de Arena nodig is voor deze massa-therapie. Het dak zal wel gesloten blijven , wegens vluchtigheidsrisico .

  4. Beste Jan C. Tel voortaan eerst tot tien, want ik had een handdoek nodig om jouw van het scherm spattende terechte kwaadheid weg te poetsen . Leuk is ook dat onder het artikel reclame wordt gemaakt voor Zorgcongres 2012 Big Data. Op een andere site wordt Big Data voorgesteld als onmisbaar voor ondermeer “”Wetenschappelijk onderzoek “”,waarschijnlijk net zo onmisbaar als walvissen voor Japans wetenschappelijk onderzoek.??? Een echt relevant zorgcongres lijkt mij “Big Ego in de Zorg”, uitsluitend toegankelijk voor bovenbalkenendegenormeerde bestuurlijke megalomanen. Onderzoek heeft aangetoond dat niet Carré , maar de Arena nodig is voor deze massa-therapie. Het dak zal wel gesloten blijven , wegens vluchtigheidsrisico .

  5. Vektis(de centrale die de deklaraties controleert) heeft ook een flinke slodder boter op haar hoofd. Die hebben deze zorgvisie reactie rubriek nooit gelezen. Ik heb al 10 jaar een stoma. Nooit zien stomapatienten wat voor hun gebruikt materiaal gedeklareerd wordt. Ik ben een van de weinigen (zuinig van voor de oorlog) die dagelijks, 7 dagen lang, zijn nachtzak spoelt. Daardoor heb ik een belangrijk lager verbruik. Als de zorgverlener in mijn geval nu voor mij gewoon het gemiddeld verbruik deklareert is het tel uit je winst. Hetzelfde voor het veel duurdere buikzakje.en per dag; sommigen drie!! (dan komt altijd de zin “ben niet gek, de verzekering betaalt”. En terecht merkt “bureaucraat” (zie hierboven) op dat zulks ook geldt voor de AWBZ. het ismijn stokpaardje: maar als de AWBZ aan de zorginstelling geld geeft voor 5 verzorgenden (die zijn nodig op die afdeling) en ze zetten er maar 2 of 3 neer dan is hetoel uit je winst. Het meest ergerlijke hiervan is dat de patient geweldig lijdt onder een NOG SLEHTERE kwaliteit. Hier zit niet alleen Vektis te slapen maar ook de IGZ en die staat er voor opgesteld en kriVOOR BETAALD. Vietch is een echte politicus: ze WAARSCHUWDE, maar deed er geen fuck aan. Droom maar lekker door. O wat kan ik daar kwaad om worden en maar ouwehoeren dat de zorg zo duur wordt. Lijken wel onopgeleiden. Weet je wat het is: als die bouwvakker een (lees een) keer faalt met de samenstelling van het betonstort het hele gebouw in. Gebeurt, ondanks zijn uiterst lage salaris NOOIT.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.