Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deelname WFZ groeit met bijna tien procent

Redactie Zorgvisie
Het aantal zorginstellingen dat is aangesloten bij het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ) groeide in 2007 met 134 tot 1533. Dit blijkt uit het jaarverslag van het WFZ over 2007.

Het WFZ is een onafhankelijk instituut dat zorginstellingen de mogelijkheid biedt voordelige leningen af te sluiten. De groei van het aantal zorginstellingen is het gevolg van nieuwe deelnemers (72) en van fusies (62).Van de ziekenhuizen is 73 procent aangesloten bij het WFZ; van de diverse categorieën AWBZ-instellingen 40 tot 70 procent. Ook in de garantieverlening was een stijging waar te nemen. In het verslagjaar is garantie afgegeven op 1.222 miljoen euro aan nieuwe langlopende leningen. Per ultimo 2007 bedroeg het totaalbedrag aan uitstaande garanties op langlopende leningen 6.734 miljoen euro, na correctie voor de aflossingen. Ten opzichte van de stand per ultimo 2006 (5.963 miljoen euro) is dit een groei van 12,9 procent. Samen met het totaal aan gegarandeerde kasgeldleningen per ultimo 2007 (487 miljoen euro) staat het WFZ garant voor ruim 7,2 miljard euro aan leningen.

Zorggeld

Zorginstellingen verdienden door deelname aan het WFZ in 2007 ongeveer 54 miljoen euro aan rentevoordeel. Het positieve bedrijfsresultaat van het WFZ in 2007 was 18,3 miljoen euro. Dit bedrag is toegevoegd aan het eigen vermogen, de risicobuffer, die daarmee op bijna 158 miljoen euro komt.

Integrale tarieven

Het WFZ meent dat de omvang van het weerstandsvermogen te langzaam groeit. Volgens het instituut zullen de risico’s voor zorginstellingen bij de invoering van integrale tarieven groter worden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Waarborgfonds luidt noodklok

‘Waarborgfonds legt lat te hoog

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.