Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Definitief einde eigen bijdrage ggz

Mark van Dorresteijn
VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra heeft de motie, die voor een eigen bijdrage in de tweedelijns-ggz voor 2011 moest zorgen, weer ingetrokken. Hij vindt dat minister Klink en GGZ Nederland voldoende hard hebben gemaakt dat de eigen bijdrage niet nodig is. Daarmee komt een definitief einde aan de geplande eigen bijdrage in 2011.
Definitief einde eigen bijdrage ggz

In een brief aan de Tweede Kamer beschreef Klink dinsdag een concreet plan om de eigen bijdrage te voorkomen. Maatregelen uit de ggz-sector om de toestroom naar de tweedelijns-ggz te beperken en een incidentele toezegging van 30 miljoen door verlaging van het geneesmiddelenkader zorgden ervoor dat Zijlstra zijn motie introk.

Maatregelen uit de sector

De VVD’er erkent dat de eigen bijdrage voor 2011 inderdaad van de baan is. “Maar voor 2012 staan de eigen betalingen nog gewoon op de agenda. Wij willen ervoor zorgen dat de sector met maatregelen komt om de kosten te reduceren. GGZ Nederland stelde zelf dat ze in staat zijn om voor 2012 deze bezuinigingen te realiseren. Partijen die tegen de eigen bijdrage zijn, kunnen overigens ook meedenken over de kostenreductie in de ggz. Als de kosten niet omlaag gaan, dan zijn wij toch genoodzaakt om de eigen bijdrage per 2012 in te voeren.”

De strijd gaat door

Linda Voortman van GroenLinks vindt de eigen bijdragen uit den boze: “We zijn blij dat de eigen bijdrage voor 2011 van de baan is, maar we strijden verder om de eigen bijdragen ook in de toekomst tegen te gaan. Dat is nu nog te voorbarig. Zo rond juni, tijdens de voorjaarsnota zullen we zeker weer van ons laten horen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Brief Klink: Alternatieve dekking Eigen Bijdrage GGZ

Lees ook:

GGZ Nederland beraadt zich op acties tegen eigen bijdrage

VVD bepleit eigen bijdrage ggz in 2011

GGZ Nederland weigert eigen bijdrage te innen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.