Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dementiedebaas.nl wint internationale prijs

De website www.dementiedebaas.nl heeft een internationale prijs gekregen tijdens de 25ste Internationale Alzheimer Conferentie. Op de site kunnen mantelzorgers van dementerenden leren hoe ze met hun situatie kunnen omgaan.
Dementiedebaas.nl wint internationale prijs

Dementiedebaas.nl is een initiatief van Stichting Geriant in Heerhugowaard, Alzheimer Nederland en het Trimbos-instituut. De site biedt begeleide zelfhulp: deelnemers maken huiswerk waar een coach van Geriant via e-mail op reageert. De jury vond de site de ‘meest veelbelovende psychosociale interventie’. De prijs van zevenduizend euro is bedoeld voor verdere ontwikkeling. “We verkennen gezamenlijk of we ook een internationale versie gaan maken”, zegt directeur Jan Vuister van Geriant.

Grote schaal

Dementiedebaas.nl is volgens hem een manier om mantelzorgers op grote schaal te kunnen helpen. “Ik zou het liefst iedereen een casemanager geven, maar dat is onmogelijk. Bij deze site is er geen limiet. Normaal gesproken komen onze cliënten uit Noord-Holland, aan deze cursus doen mensen uit het hele land mee en zelfs iemand uit Australië.”

Mantelzorgers

Het bijzondere aan dementiedebaas.nl vindt Vuister dat de site niet op patiënten is gericht, maar op mantelzorgers. “Deze manier om mantelzorgers te benaderen is uniek.” Naasten die zorgen voor dementiepatiënten hebben volgens hem steun hard nodig: negentig procent heeft het moeilijk met de situatie en één op de vier krijgt een depressie.

Wetenschappelijk onderzoek

Stichting Geriant heeft de proef met vijftien cursisten uit eigen zak betaald. De komende twee jaar sponsort Univé tweehonderd behandelingen. De VU gaat het effect daarvan wetenschappelijk onderzoeken. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Observaties verbeteren dementiezorg

65,1 miljoen voor kleinschalige zorg dementerenden

Onvoldoende zorg voor dementerende thuiswonenden

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.