Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dertig procent jeugdzorg is herhalingsgeval

Redacteur Zorgvisie
Het aantal jongeren dat het afgelopen jaar een behandeling is gestart in de jeugdzorg is in de eerste zes maanden van 2017 licht gedaald. Begin 2016 kregen er 314 duizend jongeren jeugdzorg, in de eerste helft van dit jaar waren dat er 311 duizend.
Zorg voor de Jeugd
Foto: AdobeStock

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bureau keek naar de aantallen jongeren die hulp kregen bij psychische problemen, een verstandelijke beperking of opvoedproblemen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 29 procent van de jongeren die in de eerste helft van 2017 een behandeltraject startten, al eens eerder een behandeling heeft gekregen. Er werden voor 1 juli 150 duizend behandeltrajecten begonnen; bij 43,5 duizend gevallen was in de vijf jaar ervoor al eens jeugdhulp gegeven. De verschillen in het aantal herhalingsgevallen zijn groot: in het Zuid-Limburgse Meerssen was 49,9 procent van de jongeren die in 2017 een traject startte, al eens eerder behandeld, terwijl in het Zuid-Hollandse Zederik niet meer dan 14,6 procent een herhalingsgeval was.

Aantallen jongeren in jeugdzorg

Het grootste aantal jongeren met jeugdzorg, ruim 74 duizend, woont in de provincie Zuid-Holland. In Zeeland krijgen het minste aantal kinderen deze zorg: slechts 7000. Maar ten opzichte van het aantal inwoners in de gemeente heeft Limburg het hoogste aandeel jongeren tot 18 jaar met jeugdzorg. Vooral in Midden-Limburg Oost, Midden-Limburg West en Zuid-Limburg ligt dit percentage hoog, op 11,5 procent van de jongeren. In Drenthe, Midden-Limburg West, Utrecht Stad en Midden-Limburg Oost stappen de meeste jongeren van 18 tot 23 jaar naar de jeugdzorg.

Het is voor het eerst in enkele jaren dat het aantal jongeren met jeugdhulp niet is toegenomen. De afgelopen jaren ontvingen juist meer kinderen jeugdhulp, blijkt uit eerdere cijfers van het CBS. In 2016 kregen in totaal 367 duizend kinderen jeugdhulp, in het eerste kwartaal van 2015 waren dat er 356 duizend.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.