Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deze drie elementen vormen het zorglandschap van de toekomst

In februari 2015 begon ik als redacteur bij Skipr. Zorgvisie was toen nog de grote concurrent. Nog altijd schrijf ik met veel interesse over de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg, van vastgoed en finance tot de belangen van patiënten en zorgmedewerkers. Daarnaast ben ik nu adjunct-hoofdredacteur. Met veel trots draai ik als spil in de goed geoliede machine die onze redactie is.
Het zorgstelsel in Nederland is ingewikkeld. Er zijn veel spelers, diverse verzekeringen en verschillende financieringsstromen. De kennis van het stelsel is, ook bij mensen die in de zorg werkzaam zijn, gering. Opleidingen besteden er nauwelijks aandacht aan. Dat is jammer, want kennis van ‘hoe het werkt’ in de gezondheidszorg is belangrijk, schrijft Martien Bouwmans in zijn boek ‘Het zorgstelsel ontrafeld’.
Martien Bouwmans

Bouwmans heeft zo’n veertig jaar ervaring in de financiering en organisatie van de gezondheidszorg, onder meer bij de FNV, Agis-Zorgverzekeringen en Zorgverzekeraars Nederland. Hij is actief bij de Guus Schrijvers Academie, bestuurslid van de st. Crisiskaart en lid van de cliëntenraad van het Diakonessenhuis in Utrecht.

Zijn boek ‘Het zorgstelsel ontrafeld’ biedt naast een ontleding van het huidige zorgsysteem ook een vergezicht op het zorglandschap van de toekomst. Bouwmans schetst dit in drie elementen: meer samenwerking tussen zorgverzekeraars en gemeenten, grotere eerstelijnszorgcentra en kleinere ziekenhuizen. In dit interview licht hij dit nader toe.

Martien Bouwmans over het boek, het zorgstelsel ontrafeld from Bohn Stafleu van Loghum on Vimeo.

Samenwerking

Volgens Bouwmans zou meer samenwerking tussen zorgverzekeraars en gemeenten in de wet moeten worden vastgelegd. ‘Zeg tegen gemeenten en zorgverzekeraars: ga meer sturen in die zorg, neem daar meer de leiding in. Leg dat in de wet vast, zodat ze meer legitimiteit hebben om dat te gaan doen’, zegt de auteur in een interview.

Verder stelt Bouwmans dat individuele zorgaanbieders in de eerste lijn meer moeten gaan samenwerken in grotere eerstelijnszorgcentra. Dat zou de versnippering in de zorg tegengaan, het organiseren van zorg rondom patiënten en cliënten makkelijker maken en bovendien de administratieve lasten een stuk verlichten.

Kleinere ziekenhuizen

In Bouwmans zorglandschap van de toekomst valt nog een derde element op. ‘Corona heeft ons geleerd dat een heleboel dingen die in het ziekenhuis gebeuren, daar helemaal niet hoeven te gebeuren. Je kunt beeldbellen, je kunt op afstand monitoren, je kunt veel meer dingen buiten het ziekenhuis houden die daar niet noodzakelijkerwijs horen, maar daar nu wel gebeuren omdat de hele bekostiging daar ook op gestoeld is. (..) Er gebeuren in ziekenhuizen sowieso veel dingen die veel goedkoper door de eerst lijn gedaan zouden kunnen worden, maar dan moet de eerste lijn wel beter georganiseerd worden. Zoals dat nu ingedeeld is, met al die individuele winkeltjes, gaat dat nooit lukken.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.