Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Digitale aangifte geboorte in Groningen

Bert Bukman
Ouders van kinderen die zijn geboren in het Groningse UMCG of Martini Ziekenhuis kunnen nu een digitale geboorteaangifte doen. Dit gebeurt via een iPad van het ziekenhuis.
Digitale geboorteaangifte
stock.adobe.com

De ouders van een pasgeboren kind kunnen de geboorteakte vanaf nu meteen ondertekenen. Daardoor is een bezoek aan het gemeentehuis niet langer meer nodig. Groningen is niet de eerste, maar wel de grootste gemeente van Nederland waar digitale geboorteaangifte mogelijk is.

Ouders zijn verplicht om binnen drie dagen na de bevalling aangifte doen van een geboorte. Dit moet gebeuren in de gemeente waar het kind ter wereld is gekomen. Het digitaal aangifte doen van een geboorte was in Groningen al langer mogelijk. Maar tot voor kort moest een van de nieuwe ouders ook nog naar het gemeentehuis afreizen om persoonlijk een handtekening te zetten onder de geboorteakte.

Dit kan nu dus gebeuren met een elektronische handtekening, waardoor een bezoek aan het gemeentehuis niet langer meer nodig is.

Verloskamer

De kraamafdeling en de verloskamer van het UMCG en Martini Ziekenhuis beschikken over de nieuwe voorziening. Ouders kunnen de digitale geboorteaangifte zelf doen tijdens het verblijf op een van de afdelingen met behulp van een door het ziekenhuis aangeboden iPad.

Volgens de gemeente Groningen biedt de digitale geboorteaangifte nog een ander voordeel. De kans op eventuele fouten in de naam van de baby neemt er namelijk door af. Dit omdat de ouders samen de door hen ingevoerde gegevens van hun kind controleren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.