Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Digitale overdracht versnelt hulp in acute situatie’

Mark van Dorresteijn
Gynaecologen en verloskundigen in de regio Gouda wisselen in acute situaties informatie digitaal uit. Dankzij het nieuwe systeem is de patiëntinformatie al in het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) aanwezig op het moment dat de zwangere vrouw en verloskundige arriveren.
‘Digitale overdracht versnelt hulp in acute situatie’
Foto: iStock

Hiermee zijn deze gynaecologen en verloskundigen naar eigen zeggen de eersten in Nederland die de digitale overdracht via de landelijke informatiestandaarden gerealiseerd hebben.

Sneller en veiliger

Tot nu toe moest de verloskundige in acute situaties telefonisch contact opnemen met de gynaecoloog voor de overdracht. Indien mogelijk werd de papieren zwangerschapskaart meegenomen naar het ziekenhuis. De digitalisering zorgt ervoor dat de overdracht sneller en veiliger verloopt. Op het moment dat de verloskundige meldt dat een zwangere vrouw naar het ziekenhuis komt, kan het ziekenhuis dankzij de nieuwe werkwijze direct de benodigde voorbereidingen starten. De verwachting is dat het systeem wordt uitgebreid zodat ook in niet-acute situaties de overdracht volledig digitaal kan plaatsvinden. Gestart is met een aantal verloskundigen uit de regio. Ook dit wordt in de toekomst verder uitgebreid.

Project InZwang

InZwang is een samenwerkingsverband van verloskundigen uit de regio Gouda en de gynaecologen uit het Groene Hart Ziekenhuis. De basis voor de digitalisering van de overdracht is landelijk opgepakt door de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) en de NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie). Dit gebeurde binnen het PWD-programma (Perinataal Webbased Dossier). Het Nationaal ICT instituut in de Zorg (Nictiz) ondersteunt het project. De eerste stap in deze digitalisering is de acute overdracht. Het GHZ heeft samen met InZwang de acute overdracht getest en verfijnd en sinds deze zomer is het mogelijk binnen het GHZ de acute berichten digitaal te ontvangen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.