Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dikke rode cijfers voor Espria

Redacteur Zorgvisie
Espria is vorig jaar flink in de rode cijfers gedoken. Waar de zorgorganisatie 2014 nog afsloot met een positief resultaat van 11 miljoen, werd er in 2015 een verlies van 9,3 miljoen euro gedraaid.
Espria-Fotolia-400.jpg
Fotolia.

Dat is volgens Espria te wijten aan een forse frictielast van 23 miljoen euro, die onder meer bestaat uit 12 miljoen euro die is vrijgemaakt voor de reorganisatie die dit jaar wordt uitgevoerd. Zonder die last zou het de organisatie bijna 14 miljoen euro in de plus staan, blijkt uit het jaarverslag. Dat is 7 miljoen euro meer dan begroot.

Reorganisaties binnen Espria
Vooral de afdeling ouderenzorg van Espria deed het beter dan verwacht, terwijl GGZ Drenthe een verlies van 4,6 miljoen draaide. Op dat onderdeel van Espria werd in 2015 al flink gereorganiseerd, vooral op de afdelingen volwassenen- en ouderenpsychiatrie en op de kinder- en jeugdpsychiatrie. Daar werden in totaal 137 fte geschrapt. In 2016 en 2017 zal er bij GGZ Drenthe nog meer worden gereorganiseerd, staat in het jaarverslag te lezen. Daarnaast wordt er ingezet op het verhogen van de productiviteit van werknemers.

Omzetdaling
Door de hele organisatie heen werd en 2015 nog te veel personeel ingezet en overproductie kostte Espria in 2015 ongeveer 3,5 miljoen euro. Hoewel de omzet redelijk was, bleven de personeelskosten ondanks reorganisaties op de verschillende afdelingen hoog. Bovendien lag het gemiddelde ziekteverzuim op 5,8 procent, waar dat in 2014 nog 5,5 procent was.

Bijzonder jaar voor Espria
Het bestuur omschrijft 2015, waarin de organisatie zich afscheidde van Woonzorg Nederland, als een bijzonder jaar. ‘De transitie in de langdurige zorg gaat gepaard met aanhoudende inzet op kostenbesparing. Dat gaat niet voorbij aan Espria met de afbouw van veel formatieplaatsen tot gevolg’, schrijven de bestuurders in het jaarverslag. ‘Daarnaast vragen de transities in de zorg van onze professionals steeds meer een andere basishouding. Gerichtheid op maximale zelfregie van de cliënt vraagt om passende terughoudendheid in het zorgaanbod in combinatie met hoge professionele standaarden. We zijn er op gericht de inzet van zware zorg steeds meer te voorkomen en waar deze wel nodig is niet langer dan noodzakelijk te laten duren. Door een integrale benadering proberen we versnippering zo veel mogelijk te voorkomen.

Lees het jaarverslag onder aan deze pagina.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.