Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dimence start ‘street-triage’ bij verwarde personen

Redacteur Zorgvisie
Dimence zet vanaf dit voorjaar een nieuwe methode in om overlast van personen met verward gedrag aan te pakken. De ggz-instelling gaat gebruikmaken van ‘street-triage’, waarbij een speciaal team ter plaatse inschat welke hulp een persoon met verward gedrag nodig heeft.
Triage-iStock-400.jpg
Foto: iStock

Met de street-triage wil Dimence voorkomen dat mensen op de verkeerde plaats in het systeem terechtkomen of te lang moeten wachten op de zorg die ze nodig hebben. Om dat te doen zet de ggz-instelling een team in dat bestaat uit een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige, een ambulanceverpleegkundige en een politieagent. Zij reageren als eerste op een melding en beoordelen ter plaatse welke hulp nodig is. Daarna leveren ze de persoon in de street-triagewagen over aan de goede vervolgplek, bijvoorbeeld een huisarts, ggz-instelling of het politiebureau.

Ontlast door street-triage
Dimence denkt dat met deze manier van werken bezorgde burgers worden ontlast, maar dat het ook minder werk oplevert voor andere hulpverleners. ‘Street-triage betekent een nauwe samenwerking tussen de politie, de gemeente en de ggz. Vergeleken met andere initiatieven, zoals de psycholance, voorkomt juist deze gezamenlijke aanpak het psychiatriseren en criminaliseren van de overlast’, schrijft de instelling. ‘Een groot deel van de overlast wordt namelijk veroorzaakt door mensen zonder psychiatrische aandoening.’

Onduidelijkheid over verwarde personen
GGZ Nederland noemde de term ‘verwarde personen’ vorige week een hype. Dit naar aanleiding van een boek over personen met verward gedrag, waarin wordt gesteld dat bij ongeveer een derde van de meldingen over verwarde personen sprake is van een psychische stoornis. Het Trimbos-instituut schatte eerder al dat bij een kwart van de personen over wie een melding binnenkomt een psychische stoornis wordt vastgesteld. In de overige gevallen gaat het om mensen met een verslaving, een beperking, mensen met dementie of mensen die in het openbaar dronken zijn.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.