Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Directeur Refaja ‘onaangenaam verrast’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Directeur Guus Bruins van het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal, zegt onaangenaam verrast te zijn door het RIVM-rapport over de spoedzorg in Noordoost-Groningen. Volgens het RIVM kan de regio met gemak één van de drie spoedeisende hulpafdelingen missen.
Directeur Refaja ‘onaangenaam verrast’

Andere resultaten

Bruins wijst op een rapport van onderzoeksbureau Argo, van de Rijksuniversiteit Groningen, dat geheel andere resultaten laat zien. Volgens dat rapport, dat een jaar geleden uitkwam, is 45 procent van de Groningers nu al niet binnen 45 minuten in het ziekenhuis. Verdere achteruitgang van het voorzieningenaanbod zal volgens de Argo-onderzoekers onherroepelijk leiden tot hogere aantallen mensen die niet binnen de geldende normen acute zorg krijgen. Het RIVM stelt daarentegen dat alle Groningers binnen 45 minuten een ander ziekenhuis kunnen bereiken en daarom is de SEH van het Refaja niet essentieel.

Bureaustudie

Bruins wijst erop dat het onderzoek van Argo is uitgevoerd op basis van de database van ambulancezorg Groningen, terwijl het RIVM volgens hem een bureaustudie heeft uitgevoerd op basis van een computermodel. “Dat kan gewoon niet kloppen. De ambulances rijden steeds langzamer vanwege de vele verkeersdrempels en rotondes.” Daarbij zou het RIVM de helft van de adherentie van het Refaja niet hebben meegenomen. Het ziekenhuis ligt op de provinciegrens en een deel van de patiënten komt uit Drenthe. Daar is niet naar gekeken. Verder is niet naar de toekomst gekeken, zo stelt Bruins: “Er is geen rekening gehouden met wat er gebeurt als de nieuwbouw van het ziekenhuis Winschoten verder opschuift naar het noorden, zoals in de plannen van de Ommelander Ziekenhuis Groep staat.” Bruins hoopt dat de Tweede Kamerleden vragen zullen stellen naar aanleiding van de verschillen tussen beide rapporten. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

‘Oost Groningen kan één ziekenhuis missen’

Refaja gesteund door Drentse en Groningse gemeenten

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.