Het boek ‘Undercover in de Ouderenzorg’ van Ivo van Worden komt deze maand uit. Van Woerden beschreef zijn ervaringen tijdens zijn werk in een verpleeghuis van Zorggroep Rijnmond ook in een serie artikelen voor HP/De Tijd. “Het beeld dat Van Woerden heeft opgetekend, is het beeld van mensen die vaak in een heel ontluisterende situatie verkeren, mensen die dementeren. Dementie is een ernstige ziekte”, zei Kars in het radioprogramma ‘Met Het Oog Op Morgen.’
Dementie
Volgens directeur Kars is het beeld dat Van Woerden schetst voor een deel realistisch. Hij wijst erop dat de onluisterende taferelen die in het boek voorbij komen deels zijn toe te schrijven aan de toestand van de patiënten. ”Dementie is een ernstige ziekte en het beeld dat hij erover geschreven heeft is zeker een beeld dat zo voorkomt. Het is heel akelig om mensen te zien dementeren. De gevolgen ervan zijn vaak zeer ingrijpend”, aldus Kars. Hij stelt dat Van Woerden een vertekend beeld heeft van de situatie in de Rotterdamse verpleeghuizen, omdat hij er in de vakantieperiode aan de slag ging. Kars: “Dan krijg je te maken met personeelstekort dat nog groter is dan gebruikelijk. In de zomerperiode moet je het zien te klaren met minder personeel, waaronder vakantie- en invalkrachten.”
Van Woerden werkte twee weken bij Zorggroep Rijnmond. Volgens hem is daar geen tijd voor persoonlijke aandacht. Demente bejaarden worden bijna de hele dag in bed gehouden en lange tijd niet verschoond. “Om zeven uur begon je met wassen, dat duurde tot een uur of twaalf. Dan is de laatste wel uit bed”, vertelde Van Woerden in Met Het Oog Op Morgen. “Dan is de lunch, maar sommige mensen hebben hun ontbijt nog voor zich staan, maar dat wordt gauw weggehaald en vervangen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)
Lees meer:
Verpleeghuis van HWW Zorg onder verscherpt toezicht
80 miljoen voor kleinschalige dementiezorg
IGZ: kwaliteit gaat voor keuzevrijheid
Zorgmanager van het Jaar
Registreer u voor het congres Zorgmanager van het Jaar 2011 op 7 april
Wanneer houdt het nou eens op met al die aandacht over de zorg!
Het begint allemaal bij jezelf
Ik zeg altijd tegen mijn vrienden en vriendinnen dat ze eens een keer op bezoek moeten gaan bij hun opa en oma.
In plaats van alleen maar mijn beroep naar beneden te halen
Er is een vreselijke vergrijzing hier in NL
Nadenken voordat je stemt en niet alleen aan jezelf denken.
Het gaat inderdaad niet alleen om geld. Het gaat naar mijn idee veel meer om je ontwikkeling. Niet meer handen aan het bed maar meer hasses!En veel meer gevoel
Meer Mantelzorg
@Floris, de ouderenzorg is een sector met een omzet van ongeveer 13 miljard. Dan is het eerder naief om te veronderstellen dat een enkele uit de hand gelopen vertrekpremie symbool staat voor voldoende geld in de sector. Dan heb je het misschien over 0,1% van de omzet van de sector.
@Peter, klinkt heel mooi wat je zegt, maar het is echt geen probleem van het geld, maar de verdeling van het geld. Het is juist niet de bedoeling uitzendkrachten in te zetten maar te streven naar een efficiënte vakantiespreiding. Beetje naïef om te stellen dat het een geldkwestie is als je ziet wat de bestuurders voor salarissen en eventuele vertrekpremies krijgen.
ik ben het helemaal eens met peter. wanneer ivo under cover zou gaan in andere verpleeghuizen komt hij precies dezelfde problematiek tegen. personeel doet hun uiterste best om de bewoners liefdevol te verzorgen, leidinggevende doen hun uiterste best om de planning rond te krijgen. medewerkers moeten ook de mogelijkheid krijgen om in de zomerperiode op vakantie te gaan. dat er dan gewerkt wordt met oproepkrachten en vakantiekrachten is onvermijdelijk. in het verleden was de bezetting groter waardoor je medewerkers “beter” kon verspreiden in de vakantieperiode, de laatste jaren is dat alleen maar lastiger geworden.
overigens wat een mentaliteit van petra, ik hoop dat je uit protest de laan uit gestuurd wordt.
Bah, wat een makkelijke reacties staan hierboven. Laten wij met elkaar lekker gaan zeuren op de leidinggevenden, want daar ligt het allemaal aan. Pertinente onzin.
Het is gewoon een feit dat, zeker in de grote steden, het heel lastig is om je formatie rond te krijgen; zeker in de zomer. En wij als maatschappij hebben er simpelweg niet meer geld voor over, om bijv. het werken in de zorg financieel op te waarderen of dure uitzendkrachten in te huren.
Als deze man bij een andere organisatie undercover was gegaan, had hij waarschijnlijk dezelfde ervaringen gehad.
Dus..deze “directeur” erkent dat hij totaal fout zit met planning ?
Kortom, schop onder kont zónder wachtgelden of vet salaris..EERST meewerken aan het bed,zeker tijdens de zomer als het tussen 28 en 40 graden heet is..!!
Wanneer gaat de NmA dáár eens mee aan de slag;
WANprestaties van leiders ??!!
Op mijn werk presteerde planner het zelfs 1 lid in de wijk in te plannen maar OOK..tegelijk intern..
Te zot voor woorden !
Maar excuses of zelf vervanging regelen ?
Nee hoor..laat de overige 2 maar dubbel hard lopen !
Kortom, denk dat ik uit protest ziek ga melden..
Mijn nieuwe teamleider weet niet eens wannéér ik werk en denkt dat ik maar “ff” langs moet komen om te praten over rooster..betaalt HIJ mij extra benzinegeld qua hogere kosten momenteel ??
Laat HEM maar eens avond langskomen met vette bak van een auto..
floris nagtegaal,
Inderdaad en dit hebben we allen oa. weer te danken aan jaren leuk paars beleid.
dus wij accepteren dat oudere mensen in de zomerperiode dagen in hun eigen vuil liggen, omdat het personeel met vakantie is? Vreemd, toen ik in het verpleeghuis werkte accepteerden wij dat niet, er was een zogenaamde vakantieplanning. Maar de tonnen kostende bestuurders van tegenwoordig hebben daar nog nooit van gehoord?