Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dirkje Postma krijgt onderscheiding UMCG

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Bij haar afscheid als hoogleraar longziekten van het UMCG is Dirkje Postma onderscheiden met de "Thomassen à Thuessinkpenning" . Zij ontving de penning uit handen van Jos Aartsen, bestuursvoorzitter van het UMCG.
postma.dirkje.foto henk feenstra.gif
foto: Henk Veenstra

Het Longfonds eerde haar door een nieuwe subsidie voor jonge talentrijke onderzoekers te introduceren: de Dirkje Postma Talent Award. Tevens werd zij benoemd tot erelid van beroepsvereniging Nederlandse Vereniging Artsen Longziekten en Tuberculose.

Hoogleraar longziekten
Postma was vanaf 1980 werkzaam in het UMCG en werd in 1993 benoemd tot hoogleraar Longziekten. Zij is een van de meest prominente en gelauwerde onderzoekers van het UMCG. Zij kreeg de Spinozapremie in 2000, werd Akademiehoogleraar van de KNAW in 2007, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw in 2007 en kreeg eredoctoraten van de universiteiten van Sheffield en Lund. Dankzij haar onderzoek is er nu een onderscheid te maken tussen COPD en astma.

Thomassen à Thuessinkpenning
De ontvanger van de Thomassen à Thuessinkpenning dient van buitengewone betekenis te zijn geweest voor het UMCG of voor de geneeskunde. Het is een internationale prijs en niet alleen voorbehouden aan medewerkers van het UMCG. De penning is ontworpen en vervaardigd door kunstenaar Jan Steen. Op de bronzen penning staat een portret van Evert Jan Thomassen à Thuessink, die in 1797 als hoogleraar praktische geneeskunde in Groningen een academisch opleidingsinstituut begon. Evert Jan Thomassen à Thuessink is daarmee te beschouwen als grondlegger van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Talent Award
De Dirkje Postma Talent Award richt zich op jonge talentvolle onderzoekers. Het Longfonds wil hen stimuleren om onderzoek te doen naar longen.  Met deze subsidie kunnen ze bijvoorbeeld een eigen vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen. De award is een subsidie van maximaal 200.000 euro gericht op innovatief longziekten-overstijgend onderzoek. Voor de komende vijf jaar wil het Longfonds ieder jaar één Dirkje Postma Talent Award toewijzen.

Dossier Personalia
In het dossier personalia volgt Zorgvisie alle wisselingen in raden van bestuur en raden van toezicht van zorginstellingen en gerelateerde organisaties. Daarnaast ook meldingen van prijzen, belangrijke prestaties en koninklijke onderscheidingen.
Lees meer >>

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.