Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Doden door brand in ggz-instelling Rivierduinen

Mark van Dorresteijn
Een man en een vrouw, beiden 59 jaar, zijn zaterdagavond om het leven gekomen door een brand bij de Leidse GGZ-instelling Rivierduinen in Oegstgeest. Vier andere bewoners en een medewerker raakten gewond en zijn naar een ziekenhuis gebracht. Een van de bewoners verkeert in kritieke toestand. De medewerker is inmiddels weer thuis.
Doden door brand in ggz-instelling Rivierduinen

De brand woedde kort maar fel in de kliniek Intensieve Zorg Ouderen van Rivierduinen. De brand ontstond rond 21.30 uur. Rond middernacht gaf de brandweer het sein brand meester. De politie onderzoekt nog waar de brand is ontstaan. In het gebouw aan de Kasteellaan woonden vijftien mensen. De bewoners die ongedeerd bleven, werden geëvacueerd en naar elders op het terrein gebracht. Voorlopig kunnen ze niet terug omdat de politie het pand waar ze woonden heeft verzegeld voor onderzoek.

Slaapkamers

“Zoals het er naar uitziet stond een aantal slaapkamers van bewoners in brand”, zei zondag een woordvoerder van de instelling. Ze zei verder dat de bewoners op het terrein ontdaan zijn. “Ze hebben veel voor hun kiezen gekregen. Dat geldt vooral voor de personen die moesten worden geëvacueerd.” Een woordvoerster zei nadrukkelijk dat de bewoners niet vastgebonden waren. “Dat is hier absoluut niet aan de orde.”

Medeleven en herdenking

De raad van bestuur van de instelling zegt zeer ontdaan te zijn door de brand en heeft zijn medeleven uitgesproken met de familieleden van de slachtoffers en de medewerkers van de afdeling.

Zondag is tijdens de kerkdienst van de instelling stilgestaan bij de dramatische brand van zaterdagavond. Maandag wordt besloten of er nog een herdenkingsmoment komt.

Rivierduinen

Op het terrein staan meerdere paviljoens waar mensen met psychische problemen permanent wonen. In de kliniek waar de brand woedde wonen ouderen met ernstige psychiatrische problemen in combinatie met lichamelijke beperkingen. Zij krijgen 24 uur per dag zorg. Volgens de website van de instelling verblijven de bewoners vrijwillig of gedwongen in de kliniek Intensieve Zorg Ouderen. (ANP)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.