Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Donkervoort: ‘Elk ziekenhuis in het Noorden in de problemen’

Ziekenhuizen kampen met een tekort aan artsen. In het Noorden loopt dat tekort nog harder op. ‘Elk ziekenhuis komt in de problemen’. Daarvoor waarschuwt Kees Donkervoort in de Leeuwarder Courant.
zorgverlenersFotolia400.jpg

Donkervoort nam dinsdag afscheid als bestuursvoorzitter van Medisch Centrum Leeuwarden. Hij wordt directeur van KPN Healthcare. In de Leeuwarder Courant stelt hij dat het aantal medisch specialisten dat landelijk wordt opgeleid al enkele jaren daalt. In de opleidingsregio Noord- en Oost-Nederland worden over vier jaar nog maar zo’n 110 artsen opgeleid, terwijl dat enkele jaren terug nog jaarlijks 225 waren.

Minder ruimte
Door de schaarste gaan de salarissen omhoog, wat weer voor problemen zorgt bij de ziekenhuizen die minder ruimte hebben om te onderhandelen. Het kabinet moet met spoed geld vrij maken voor de opleiding van meer artsen, betoogt Donkervoort in de krant. Dit drukt de salarissen van de specialisten en zorgt er derhalve voor dat voor hetzelfde geld meer artsen beschikbaar komen. MCL probeert zelf artsen te lokken met de opening van een zogeheten health campus. Die wordt eind dit jaar geopend. Hierin werkt het ziekenhuis samen met Friese onderwijsinstellingen en met bedrijven als Philips en Huawei.

Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.