Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Doorlopend stiptheidsacties in umc’s tot half augustus

Anouk Brinkman
Medewerkers van universitair medische centra houden de komende weken doorlopend stiptheidsacties. De umc's in Leiden en Utrecht gaven maandag en dinsdag het startsein voor de acties die tot 15 augustus worden gehouden. Alle centra in het land doen aan de acties mee.
Stiptheidsacties_LUMC_CAO_FNV_Ilse_van_de_Reep
De massaal bezochte kick-off in het LUMC begin juli. Foto: FNV/Ilse van de Reep

De stiptheidacties houden in dat medewerkers van de zes universitair medische centra hun werkzaamheden conform hun arbeidsovereenkomst uitvoeren. Dat betekent inclusief koffie-, lunch- en theepauzes, zoals vermeld in hun rooster. Ook wordt er geen overwerk meer verricht en eisen de actievoerders dat het dienstenrooster tot tien kalenderdagen voor aanvang niet meer wordt aanpast. Alle umc’s zullen deze acties tot 15 augustus doorlopend uitvoeren. Fred Seifert, bestuurder van FNV Zorg & Welzijn, noemt het ‘uitzonderlijk dat het personeel in de umc’s van hun volledige pauze kan genieten’. Tijdens de kick-off afgelopen maandag in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kwamen zo’n tweehonderd artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel tijdens de pauze bij elkaar in de hal om hun lunch te eten. ‘Nu laten ze dus letterlijk zien dat ze even moeten bijkomen van de hoge werkdruk’, aldus Seifert.

Geen invloed op patiëntenzorg

De stiptheidsacties zijn niet van invloed op de patiëntenzorg. Werknemers moeten handelingen die plaatsvinden op de spoedeisende hulp, Intensive Care, de afdelingen neonatologie of acute psychiatrie en in de operatiekamers, eerst afronden voordat ze pauze mogen nemen. Op de overige afdelingen mag het werk worden overgedragen aan bevoegde collega’s. De Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) geeft actietips die geen invloed hebben op de patiëntenzorg, zoals het uitdelen van zure appels, een hardloopwedstrijd of samen een ‘energiedrankje’ drinken.

Vastgelopen onderhandelingen CAO UMC

De onderhandelingen tussen de vakbonden en de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU) over de CAO UMC zijn in mei vastgelopen. In juni kondigden de vakbonden acties aan in de umc’s en stelden de NFU een ultimatum. Hoewel de partijen sinds de eerste gesprekken in december enkele compromissen hadden gesloten, stelden de bonden in het ultimatum eisen zoals ze eind 2017 op tafel lagen. De NFU gaf in een reactie aan daar niet op in te willen en kunnen gaan. Zo zijn de salariseisen volgens de werkgever niet financieel niet haalbaar. Daarop besloten de vakbonden stiptheidsacties te gaan voeren. In de tussentijd is er tussen de bonden en de NFU geen contact meer geweest.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.