Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werk aan de winkel voor dottercentra

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Dottercentra zonder hartchirurgie op locatie voldoen nog niet op alle punten aan de randvoorwaarden voor goede zorg. Dat blijkt uit een rapport van de IGJ. Voor 13 van de 14 dottercentra is er werk aan de winkel.
Marcus
Foto: iStock

De dottercentra behalen over het algemeen goede resultaten en scoren op het merendeel van de getoetste punten een voldoende. Dit geldt in ieder geval voor de kwaliteitseisen die vanuit wet- en regelgeving worden gesteld. Bovendien kunnen patiënten op tijd in de centra terecht en voldoen de centra aan de volumenorm van minimaal 600 behandelingen per jaar. Toch zijn er ook verbeterpunten.

Verbeterpunten dottercentra

‘Vooral de naleving van de geldende kwaliteitsrichtlijnen kan beter’, constateert minister Bruins in een reactie op het Inspectierapport. Zo voldoen niet alle centra aan de eisen voor luchtbeheersing in de hartkatheterisatiekamers en waren procedures voor infectiepreventie niet overal goed ingericht. Bovendien waren de eisen voor deelname aan complicatiebesprekingen bij sommige centra onvoldoende geïmplementeerd.

Bij drie centra constateerde de inspectie dat de permanente (24/7) beschikbaarheid onvoldoende gegarandeerd wordt. ‘Ook de eenduidigheid van de indicatieprocedure bij geplande ingrepen, inclusief het voorlichten van de patiënt en het vastleggen van toestemming voor de behandeling, is een belangrijk aandachtspunt’, reageert minister Bruins. Om dat te verbeteren moeten de centra hun patiëntendossiers up to date houden. De desbetreffende ziekenhuizen moeten de naleving ervan op de dossiers controleren.

Maatregelen

De inspectie heeft 13 van de 14 centra verzocht verbetermaatregelen te treffen. ‘Ik vind dat de inspectie belangrijke constateringen doet waar de centra mee aan de slag moeten’, aldus minister Bruins. Volgens de inspectie hebben vrijwel alle centra inmiddels actie ondernomen om de tekortkomingen op te lossen.

Desalniettemin blijven er volgens de IGJ een aantal aandachtspunten. Zo moeten de behandeluitkomsten beter bijgehouden en geanalyseerd worden. Door transparant te zijn over de uitkomsten kunnen andere dottercentra van elkaar leren benadrukt de inspectie. Over twee jaar zal de IGJ nagaan of alle centra voldoen aan de vereiste participatie aan de database en transparantie van de uitkomsten.

Dottercentra uitkomsten
Bron: Rapport IGJ

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.