Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Draagbare kunstnier in 2017 op de markt

Redacteur Zorg+Welzijn
Vanaf 2017 kunnen nierpatiënten overal en wanneer ze zelf willen dialyseren met een draagbare kunstnier. Dat zegt Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting. Over twee jaar beginnen de klinische testen.
Draagbare kunstnier in 2017 op de markt
Foto: Nierstichting

De drie kilo zware kunstnier moet de nierdialyse voor patiënten vergemakkelijken. In plaats van 60 liter vocht, wordt een halve liter steeds opnieuw gebruikt om het lichaam te dialyseren.  De Nierstichting ontwikkelt op dit moment de “draagbare kunstnier”. Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting, vergelijkt het apparaat met een iPad. ‘Het heeft niet alleen hetzelfde formaat als een soort dikke tablet, maar is net zo eenvoudig te gebruiken.’ Patiënten kunnen er een smart Phone aan koppelen zodat ziekenhuizen de dialyse in de gaten kunnen houden. De kunstnier is naar verwachting ook goedkoper dan de huidige apparatuur.

Dialyse-industrie

Volgens Oostrom had de stichting het idee eerst aan de dialyse-industrie voorgelegd, maar was daar niemand die het wilde ontwikkelen. Daarom doet de stichting het nu zelf, samen met onder meer onderzoekers van academische ziekenhuizen.

Gebruik

Patiënten van wie de nieren niet meer werken moeten drie of vier keer per week 4 uur lang aan een dialyse-apparaat liggen. Een honderdtal mensen hebben, volgens Oostrom het apparaat thuis, ‘maar daar moet je je watervoorziening op aanpassen en een cursus volgen om het te gebruiken.’

1 REACTIE

  1. Eindelijk een goed bericht met een inhoud die niet aansluit bij dat criminele gegraai.
    Ik bezoek dialyse patienten: die aandoening is werkelijk een ramp.
    Hun leven wordt 7×24 uur geleid door een onverbiddelijk, meedogenloos, apparaat dat je meer sloopt dan een marathon en dat 3x per week.
    Alle bestuurders in de zorg die terecht heel, heel veel wroeging hebben, kunnen dat kwijtraken door een storting te doen van 5% van hun jaargegraai dan is er dat apparaat volgende week.
    Want laten we wel wezen je kunt voor God wel beloven dat je het nooit meer doet en je leven betert, maar als je het gestolene niet terugbrengt ga je later gewoon de hel in EN TERECHT

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.