Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Drenthe wil af van concurrentie zorgverleners

Grootschalige samenwerking tussen concurrerende zorgaanbieders. Hierop zetten de Drentse gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn in. Dat meldt vakwebsite Gemeente.nu.
Drenthe wil af van concurrentie zorgverleners

Oost-Drentse gemeenten hebben een plan voorgelegd aan het ministerie van Binnenlandse Zaken om de zorgverlening in het gebied te waarborgen dankzij verregaande samenwerking. Niet alleen zorgaanbieders moeten gaan samenwerken, ook welzijnsorganisaties, vrijwilligers, woningbouwcorporaties en de provincie Drenthe doen mee aan dit project. Volgens Gemeente.nu experimenteert de gemeente uit noodzaak. Het gaat namelijk om een krimpregio waar zowel vergrijzing als ontgroening optreedt.

Nationaal Actieplan Bevolkingsdaling

Of de mededingingsregels van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) door het project geschonden worden, moet nog blijken. Het is nog niet duidelijk wanneer het groene licht komt voor dit project vanuit Binnenlandse Zaken. Het experiment past binnen het Nationaal Actieplan Bevolkingsdaling van het ministerie.

Wijkverpleegkundige

De samenwerkende partijen geven aan dat het vaak juist niet de bedoeling is dat zorgaanbieders met elkaar concurreren. Een voorbeeld: in het dunbevolkte gebied moet een wijkverpleegkundige soms een lange rit maken, waarna een concurrerende zorgverlener naar dezelfde gemeente rijdt voor een andere cliënt. Dat kost tijd en geld. Daar wil de regio Oost-Drenthe van af. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Drentse ziekenhuizen verder met samenwerking

Gemeenten gaan Wmo radicaal anders invullen

‘Geen betere zorg door concurrentie’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. een goed initiatief. het zou goed zijn als de regering naast alle mooie woorden over eigen verantwoordelijkheid nu ook ruimte gaat scheppen voor de noodzakelijke samenwerking. aanbestedingsdwang en concurrentieverhoudingen moeten daaraan ondergeschikt gemaakt worden.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.