Drie arrestaties in pgb-fraudezaak

De politie heeft drie verdachten aangehouden voor verhoor in een pgb-fraudezaak rondom een zorgbedrijf in Houten. Dat meldt de politie vandaag.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
handboeien.zorg.fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Het gaat om een 61-jarige man en een 61-jarige vrouw uit Amersfoort en een 37-jarige vrouw uit Vleuten. Zij zouden 2,5 miljoen euro hebben verduisterd. De drie verdachten zijn op 6 september aangehouden. Eerder werden in dit onderzoek de administratie, computers en gegevensdragers in beslag genomen bij invallen in Amersfoort en Utrecht.

Verduistering
De politie verdenkt de man en de vrouwen ook van verduistering van gelden, die zij onder zich hadden als bewindvoerder, en van bijstandsfraude. Zij zouden zijn betrokken bij een bedrijf dat tot voor kort vanuit Houten zorg verleende aan houders van een persoonsgebonden budget. Dit bedrijf lijkt voor grote bedragen te hebben gefraudeerd. Bovendien kregen cliënten niet de zorg waarvoor declaraties werden ingediend in de periode 2012 tot 2014.

Pgb
Het strafrechtelijke onderzoek startte dit voorjaar. Daar ging een lang oriënterend onderzoek aan vooraf nadat over een periode van enkele jaren uit verschillende hoeken meldingen kwamen dat de cliënten van het bedrijf nauwelijks begeleiding kregen. Familieleden klaagden dat ze geen inzicht kregen in de financiële positie van de cliënten. Een bank sloeg alarm vanwege een groot aantal rekeningen dat op naam van het bedrijf werd geopend.

Gemeente
De laatste jaren is steeds meer aandacht voor fraude met pgb-gelden. Onderzoeken naar dergelijke fraude zijn lastig en tijdrovend. Dit hangt volgens de politie samen met het feit dat mensen met een persoonsgebonden budget en hun familie lang niet altijd mondig genoeg zijn om hun eigen belangen te behartigen. Ook zijn er vaak veel verschillende instanties bij betrokken en is het moeilijk om met hard bewijs te komen. De gemeente Houten heeft zich in dit onderzoek steeds sterk gemaakt voor de gedupeerden door aan te dringen op voortgang.

Zorgkantoor
Het zorgkantoor constateerde uiteindelijk dat de begeleiding onder de maat was en vorderde in meerdere gevallen het uitgekeerde persoonsgebonden budget terug. De individuele cliënten werden in mei dit jaar te goeder trouw verklaard, waarmee zij gevrijwaard zijn van terugbetaling. In onderzoek is of de claim kan worden verhaald op de zorgverlener. Volgens het zorgkantoor zou de zorgverlener een bedrag van zo’n 2,5 miljoen euro ten onrechte hebben ontvangen. Verder rechercheonderzoek moet uitwijzen wat het precieze fraudebedrag is.

Inspectie
De signalen van fraude leidden tot invallen op 30 maart door de politie en de Inspectie SZW in een woning met kantoorruimte aan de Matthias Withoosstraat in Amersfoort en een woning annex kantoor aan de Battutalaan in Utrecht. Op vier woningen in Houten, een woning in Utrecht en een pand in Duitsland werd beslag gelegd.

Zorgverlener
De afgelopen maanden zijn meerdere aangiften opgenomen, waaronder de aangifte van het zorgkantoor. Tevens heeft een advocaat aangifte gedaan namens 74 (ex-)cliënten. Eerder had de gemeente Houten al aangifte gedaan van bijstandsfraude. De administratie van de zorgverlener is aan onderzoek onderworpen en diverse getuigen zijn gehoord, onder wie oud-medewerkers van het bedrijf. Tijdens het verhoor konden de verdachten reageren op de bevindingen van de politie tot nu toe. Inmiddels zijn zij weer op vrije voeten, maar ze zijn nog wel verdachten in deze zaak. Het onderzoek wordt voortgezet.

Dossier Persoonsgebonden budget

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf hun zorg of ondersteuning kunnen regelen.

Lees meer >>


1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.