Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drie nieuwe keuzehulpen maken uitkomstinformatie toepasbaar voor patiënten

Redactie Qruxx
Vanuit het Experiment Uitkomstindicatoren van Santeon zijn drie nieuwe keuzehulpen ontwikkeld. Deze zijn bedoeld om uitkomstinformatie in de spreekkamer optimaal te benutten.

Het gaat om keuzehulpen voor de inrichting van de nacontrole bij borstkanker, de ontslagbestemming na een CVA en de behandeling van chronisch nierfalen.

De gebruikte uitkomstinformatie bestaat uit klinische resultaten van zorg, maar ook uit de gevolgen van behandelingen voor de kwaliteit van leven voor patiënten. De keuzehulpen zijn gevuld met landelijke uitkomstinformatie en zorguitkomsten uit de Santeon ziekenhuizen. Ze zijn niet alleen beschikbaar voor Santeon ziekenhuizen, maar  via ZorgKeuzeLab aangeboden voor alle ziekenhuizen in ons land.

Bestaande zorgtrajecten 

De keuzehulpen zijn dankzij een intensieve samenwerking met patiëntenverenigingen zoals Borstkankervereniging Nederland, Hersenstichting.nl en de NVN,  wetenschappelijke verenigingen en partners zoals IKNL, UT en  ZorgKeuzeLab tot stand gekomen.

Ze passen naadloos in de bestaande zorgtrajecten. Regina The, directeur van ZorgKeuzeLab: “De keuzehulpen zijn ontwikkeld in co-creatie met een landelijke groep van zorgverleners en patiënten. We hebben de zorgtrajecten in kaart gebracht en zo de positie van de keuzehulp in het zorgtraject bepaald. Ze zijn dus bij de diverse lokale trajecten in te passen.”

Nacontrole keuzehulp borstkanker

Bij de Borstkanker nacontrole keuzehulp berekent de zorgverlener de persoonlijke kans op terugkeer van borstkanker middels het INFLUENCE-nomogram. Dit is een voorspelmodel dat is ontwikkeld door de Universiteit Twente op basis van een grote set uitkomstgegevens van de Nederlandse Kankerregistratie.

Yvonne van Riet, borstkankerchirurg in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven: “Met de keuzehulp maken we bij elke patiënt een persoonlijke berekening om te laten zien wat het risico is op terugkeer van de kanker in de borst. Het helpt vrouwen bewust te maken van hoe klein het risico vaak is en dat mee te nemen in de gezamenlijke keuze over de frequentie van de nacontrole.”

De Borstkanker nacontrole keuzehulp is mede tot stand gekomen door intensieve samenwerking met Borstkankervereniging Nederland. Gebruikers krijgen in de keuzehulp de mogelijkheid om een PROM in te vullen over de angst voor terugkeer. Dit biedt de behandelend arts de mogelijkheid deze angst in de spreekkamer aan de orde te stellen. Indien nodig is er passende begeleiding aan te bieden.

CVA keuzehulp ontslagbestemming

De CVA keuzehulp ondersteunt de keuze voor een ontslagbestemming. Deze keuzehulp is specifiek ontwikkeld voor toepassing in de kliniek. De keuzehulp is ontwikkeld in co-creatie met patiënten en  patiëntenvereniging Hersenletsel.nl.

Sander van Schaik, neuroloog in OLVG: “In de keuzehulp wordt gebruik gemaakt van “patients like me” uitkomstinformatie. Een patiënt krijgt van ons een ‘score’ voor de ernst van de CVA. Met deze score en zijn of haar leeftijd kan hij zien waar vergelijkbare patiënten eerder voor gekozen hebben.

Nierfalen keuzehulp

De Nierfalen keuzehulp vormt de gespreksstarter in het voorlichtingstraject om samen te beslissen over de behandelmodaliteit bij chronisch nierfalen. De keuzehulp heeft landelijk draagvlak door ontwikkeling in een divers consortium en dankzij samenwerking met Nieren.nl van de Nierstichting, de NVN en NFN. Beoogd wordt om de ‘patients like me’ uitkomstinformatie uit de Santeon ziekenhuizen op den duur te vervangen door zorguitkomsten die landelijk beschikbaar komen.

René van den Dorpel, internist-nefroloog in het Maasstad Ziekenhuis: “Patiënten geven in de keuzehulp aan wat voor hen belangrijk is. Je krijgt zo als behandelaar beter inzicht in de mens achter de patiënt. Dat heeft heel veel meerwaarde. Je wilt als behandelaar dat een patiënt weet wat er te kiezen is en hem of haar begeleiden in het kiezen van een passende behandeling. Bij dat proces helpt deze keuzehulp enorm.”

——————————————————————————————————————
Binnen de Santeon ziekenhuizen wordt gewerkt aan het Experiment Uitkomstindicatoren. Doel van het Experiment is om uitkomstinformatie toegankelijk te maken in de spreekkamer. Patiënten krijgen op maat informatie over uitkomsten van zorg, zodat zij samen met hun zorgverlener beter kunnen beslissen over welke zorg en welk ziekenhuis het beste bij hen past. De geleerde lessen en inzichten die worden opgedaan binnen het Experiment worden beschikbaar gesteld aan andere zorginstellingen. Het Experiment Uitkomstindicatoren maakt onderdeel uit van het programma Uitkomstgerichte Zorg van het ministerie van VWS, ZonMw begeleidt het programma.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.