Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Druk op vrijwilligers in zorg neemt toe

Mark van Dorresteijn
Vrijwilligers nemen veel welzijnstaken, zoals koffie schenken, bingo verzorgen en begeleiding bij doktersbezoek, over van het zorgpersoneel. Maar de druk op vrijwilligers wordt steeds groter, waarschuwt Els Berman, bestuurslid van de Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) in dagblad Tubantia.
Druk op vrijwilligers in zorg neemt toe

Op dit moment is een op de drie werknemers in verpleeg- en verzorgingshuizen een vrijwilliger. Het bestuurslid stelt in het dagblad dat het nu al voorkomt dat vrijwilligers geen vakantie kunnen opnemen omdat er te veel beroepskrachten weg zijn. Daarnaast verrichten vrijwilligers soms taken die eigenlijk voorbehouden zijn aan beroepskrachten. Het gaat bijvoorbeeld om het helpen met eten, douchen en het verstrekken van medicatie. “Het kan niet zo zijn dat een basisvoorziening, zoals de zorg, afhankelijk is van de inzet van vrijwilligers”, concludeert Berman.

Welzijnsactiviteiten

Beroepsvereniging V&VN reageert bezorgd. “Het mag niet gebeuren dat vrijwilligers onze taken over gaan nemen. Dat is een grove onderschatting van ons beroep.” Actiz erkent dat vrijwilligers onmisbaar zijn geworden. “Zonder hen zou alleen nog maar de noodzakelijke zorg geboden kunnen worden. Er is geen geld meer voor welzijnsactiviteiten.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

TweeSteden ziekenhuis wil van vrijwilligsters af

NEN zoekt vrijwilligers om NEN-normen te herzien

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.