Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Dubbele registratie ggz in 2012 van de baan

Mark van Dorresteijn
Ggz-therapeuten zijn vanaf 2012 verlost van de dubbele registratie. Ze hoeven patiënten dan niet meer te registreren in zowel de AWBZ- als de dbc-systematiek.
Dubbele registratie ggz in 2012 van de baan

Dat hebben veldpartijen onlangs afgesproken met het ministerie van VWS. De dubbele registratie stamt uit 2007 toen de curatieve ggz (behandelingen die korter dan één jaar duren) werd overgeheveld van de AWBZ naar de cure. Omdat de budgettaire effecten voor zorginstellingen op voorhand niet duidelijk waren te voorspellen, werd een financieel vangnet ingesteld. Daardoor zou de overgang naar het dbc-systeem een zachte landing zijn. “Maar het was nooit de bedoeling dat deze overgangssituatie drie jaar zou duren”, verklaart Marleen Barth, voorzitter van GGZ Nederland, die verheugd is over de voorgenomen afschaffing. “Het nadeel van de dubbele registratie is de enorme bureaucratische rompslomp. Alle patiënten moeten twee keer worden ingevoerd.”

Akkoord als uitgangspunt

Het ministerie van VWS heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) opdracht gegeven om eind eerste kwartaal 2011 een plan te hebben hoe de dubbele registratie kan worden opgeheven. Barth gaat ervan uit dat de NZa het akkoord dat GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) dit voorjaar hierover sloten, als uitgangspunt neemt. De budgetgarantie zou dan overgeheveld worden naar de dbc-systematiek en stapsgewijs in enkele jaren afgeschaft. Dat plan kon echter niet worden uitgevoerd, omdat de Tweede Kamer na de val van het kabinet de marktwerking in de zorg controversieel verklaarde. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Ggz-therapeuten teleurgesteld in NZa

Oplossing dbc-systeem ggz vergt meer tijd

Gezocht: Zorgmanager en Talent van het jaar 2011

De inschrijving voor Zorgmanager en Talent van het jaar 2011 is weer gestart.
Meer over de procedure.

1 REACTIE

  1. Bericht klopt niet. In nagenoeg alle GGZ-informatiesystemen is de NZA-registratie ‘onder water’ aan de DBC-registratie gekoppeld en worden alleen DBC’s geregistreerd. Er wordt dus niet dubbel geregistreerd. Er is wel een ander probleem nl. dat bij afschaffing van de NZA-tarieven de GGZ-instelingen inkomsten gaan missen omdat de DBC-tarieven te laag zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.