Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Duizenden bezwaarschriften tegen afschaffen huishoudelijke hulp

Een hausse aan bezwaarschriften tegen het stopzetten of versoberen van de huishoudelijke hulp (hh1) is de afgelopen maanden bij gemeenten ingediend en het einde is nog niet in zicht. Dat blijkt uit onderzoek door vakblad Binnenlands Bestuur.
Duizenden bezwaarschriften tegen afschaffen huishoudelijke hulp

Een stortvloed aan bezwaarschriften tegen het stopzetten of versoberen van de huishoudelijke hulp is de afgelopen maanden bij gemeenten ingediend. Het einde is nog niet in zicht, zo schrijft Binnenlands Bestuur. In diverse gemeenten is de ambtelijke capaciteit uitgebreid om de bezwaarschriften tijdig te kunnen afhandelen en/of houden de bezwaarschriftencommissies meer zittingen.

Bezwaar indienen

Dit zijn enkele conclusies van een onderzoek onder 41 gemeenten naar het aantal ingediende bezwaarschriften huishoudelijke hulp (hh1) door Binnenlands Bestuur. Tot nu toe zijn er daar bijna 3.000 ingediend. Zowel inwoners van gemeenten die met de eenvoudige schoonmaakhulp zijn gestopt als gemeenten die hebben geschrapt in het aantal uren of een andere systematiek hanteren (‘schoon en veilig huis’) zijn massaal in de spreekwoordelijke pen geklommen om bezwaar in te dienen.

Oosterhout

De verschillen tussen gemeenten zijn groot, ook bij gemeenten die hetzelfde type beleid hebben ingezet. Bij 14 van de 41 gemeenten die helemaal zijn gestopt, is Oosterhout koploper met ruim 300 bezwaarschriften – vrijwel allemaal ingediend door één raadsman – terwijl er in Heerenveen slechts drie zijn ingediend.

Transitie langdurige zor

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.