Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Dupuis: ‘Wetswijzigingen Wmo zijn zonde van de tijd’

De Eerste Kamer debatteert vandaag over de wetswijzigingen die de SP-fractie wil doorvoeren op de Wmo. De wijzigingen krijgen weinig steun van de VVD-fractie.
Dupuis: ‘Wetswijzigingen Wmo zijn zonde van de tijd’

De SP wil onder aanvoering van Renske Leijten dat de Wmo niet langer aanbesteed hoeft worden, dat er een vast basistarief komt voor huishoudelijke zorg en dat geld voor de Wmo geoormerkt wordt zodat gemeenten het niet aan andere zaken kunnen uitgeven. VVD-senator Heleen Dupuis ziet niets in deze voorstellen: “Wat ons betreft mogen deze voorstellen direct van tafel. Daar heb ik verschillende argumenten voor. Ten eerste heeft VWS net een NIVEL-rapport gepresenteerd over de Wmo waaruit blijkt dat de uitvoering van de huishoudelijke zorg heel goed loopt. Ten tweede heeft de Raad van State dit voorstel al negatief beoordeeld. En ten derde zien wij het nut van dit voorstel helemaal niet. Zeker niet omdat grote delen van de Wmo worden overgeheveld. Met dit voorstel worden problemen gecreëerd die er eerder niet waren. Het is zonde om hier energie in te stoppen.”

Kim Putters

De PvdA-fractie is positiever over de wetswijzigingen. Senator Kim Putters: “De PvdA is altijd tegen de aanbesteding in de zorg geweest, dus als deze wetten dat dichterbij brengen, kan dat kansen voor kwaliteit en personeel bieden.” Kritischer is de Putters over het voorstel om het budget te oormerken. “We moeten het lokaal bestuur ook de ruimte geven om het invulling te geven aan het Wmo-beleid.” En of basistarieven de juiste koers zijn in de Wmo staat voor de PvdA ook niet vast. “Het belang van het personeel staat bij ons erg hoog. We willen dus niet dat tarieven door een bodem zakken. Maar we hebben wel vragen over wat deze wet nu daadwerkelijk betekent. Kan het een en ander niet beter in CAO’s worden verankerd en dergelijke.”

Manifestatie

Vakbond Abvakabo FNV organiseert een manifestatie met honderden thuiszorgmedewerkers rondom het debat. De bond steunt de voorstellen van de SP. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Cliënten geven hulp bij het huishouden een 8,4

Marlies Veldhuijzen van Zanten luister naar cliënten

Geen uitstel voor Nederlandse aanbestedingswet

9 REACTIES

 1. duvejan,
  Dat ben ik met je eens.
  Ik had 4 uur maar na verhuizingkreeg in in een andere gemeente gewoon een half uur minder,maar de rechter in groningen zei ze moet gewoon terug naar vier uur.aanmijZe moesten eenieder ook met terug werkende kracht het uurloon achterstallig betalen over 2012 ,zover ik kan nagaan is dat niet gedaan,alleen aan .mij.Er is controlle nodig op de uitvoering wmo ,,pgb
  Zakken vullen ,is alles wat er gaande is,lekker op potten.

 2. Lees alle reacties
 3. Nou die ruimte nemen ze wel hoor ,maak je daar geen zorgen over,maar dan wel twee voor mij een voor jouw.
  Huishoudelijke hulp is al lange tijd onder minimum.
  Mijn rechtzaak tegen de gemeente ,huishoudelijke hulp per uur 11.43 per uur is door de rechter 18.95 geworden.
  En vele foute uitvoeringen van de wet .

 4. Dat zijn nu onze leiders in dit land. Over een komma en woordje in zorg nog 2 jaar ouwehoeren terwijl er gigantische verschillen zijn tussen de vergoedingen en VOORAL DE TEGEMOETKOMINGEN in de zorg BIJ HETZELFDE GEBREK EN INKOMEN. Gewoon omdat de ene gemeente noodlijdend is en de andere rijk of de ene gemeente meer hun zaakjes op orde heeft dan de andere of omdat in de ene gemeente een ambetenaar zit die erg begaan is met de handicap en de andere de sport of het groen veel belangrijker vindt en nog veel meer. Dat bij dezelfde handicap de ene geen rolstoel krijgt en de andere een volautomatische en de volgende staat al klaar als het soms geen goede is. DAAR HEBBEN ZE GEEN OOG VOOR. Dat weten de lummels niet, daar verdiepen ze zich niet in, omdat ze te dom, te lui en daardoor te ver van de mensen afstaan. Slap lullen is het gevolg. Nee, gaan zitten kletsen over zaken die niet belangrijk zijn. Praat over die gigantische verschillen DAAR IS DE PATIENT MEE GEBAAT. Geen wonder dat Geert tegen sommige bewindslieden vernietigende woorden schreeuwt. Hij zegt netjes wat ik en velen met mij in de huiskamer roepen Boeven, klootzakken, criminelen, niks bijdragen voor veel salaris zakkenvullers. WAT EEN VERSCHRIKKELIJK LAND.

 5. Nu gaat het in de Wmo nog over huishoudelijke zorg, maar vanaf 2013 gaat begeleiding over van de AWBZ naar de Wmo. Het zou nodig zijn om aan leveranciers van begeleiding aan bijv. psychiatrische cliënten wel de nodige kwaliteitseisen te stellen. Wanneer dit niet door professionals gebeurt, worden bijv. psychoses niet tijdig herkend. Iemand die psychotisch wordt, kan een tijdbom zijn in een gemeenschap. Dat is een investering in personeel waard, om de burgers te beschermen.

 6. Wmo gelden moeten ZEKER NIET worden geoormerkt. De WMO zegt dat als er hulp noodzakelijk is, deze gegeven moet worden. Als geld wordt geoormerkt kan het argument ” de pot is leeg” worden gebruikt. Dat zou zeer slecht zijn. Een gemeente die het ene jaar WMO gelden inzet die dat jaar niet nodig zijn voor WMO verstrekkingen, moet het andere jaar niet zeuren als er wat meer geld naar WMO verstrekkingen moet. De noodzaak moet leidend zijn en niet het budget!

 7. Het is toch zo dat door De Kanteling(zie VNG) de gemeenten ongeveer 40% korten op de normuren huishoudelijke zorg. Ik hoor dat niemand over! D.w.z. dat clienten minder uren krijgen van de gemeente en dat werknemers in de huishoudelijke zorg op straat komen te staan. Daar hoor ik de VVD, CDA en PVV niet over. En daar is dus ook Dupuis medeverantwoordelijk voor!

 8. in theorie verloopt de uitvoering van HVZ door de WMO goed, maar papier(computer) is geduldig. in praktijk komt het er op neer dat door de aanbesteding de tarieven zo laag zijn dat er geen droge boterham aan te verdienen valt en om toch een redelijk inkomen te genereren, cliënten minder uren zorg krijgen dan geïndiceerd, zodat het budget niet overschreden wordt. Dit is niet terug te vinden in cijfertjes bij de WMO. Dat is wat cliënten wel ervaren, en dat nog eens boven op de korting van het geïndiceerde aantal uren.
  De WMO heeft de HVZ-ers niet zelf in dienst, dus wat wil je dan regelen in een CAO?

 9. Mevr. Dupuis is toch ethicus? Is het in dit land gebruikelijk om zorggelden niet meer te besteden aan de zorg maar aan bijv. stationspleinen? Is het gebruikelijk om maar door te blijven gaan met de graaicultuur door de top van de zorgbestuurders? Laat de VVD eerst eens goed gaan nadenken, maar blijkbaar is het Haagse Pluche aantrekkelijk genoeg om de principiele kwesties niet meer serieus te nemen. Uitverkoop en verkwanseling van de zorg waar met name clienten en de laagstbetaalden in de zorg de dupe van zijn. Dat is echt VVD-beleid

 10. ik weet niet waar Mvr Dupuis mee bezig is , budget houders worden op dit moment 40 to 50 % gekort op huishoudelijke hulp , deze gegevens zijn nog niet naar buiten gekomen en de uitkomst van het raport van NIVEL heeft betrekking op 2008 t/m 2010 .
  Mvr Dupuis kan zich beter voorberijden op de massale bezwaar schriften die er gaan komen en de kosten di hier mee zijn gemoeit .
  het is spijtig dat de laatste 2 jaar nu het beeld ontstaat dat mensen met beperkingen een blok aan het been worden in de samenleving , en de VVD heeft hier een flinke vinger in de pap omtrent deze beeldvorming die dankzij hun ook gemaakt wordt .
  meschien weet mvr Dupuis ook waarom de wet wmo is ingevoerd , nou heel simpel er bleef veel geld in pot wvg zitten en bij de AWBZ kwam men te kort , dus samen voegen die handel to een nieuwe naam .

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.