Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Dure kankermedicijnen niet altijd voorgeschreven’

Mark van Dorresteijn
Nieuwe kankermedicijnen worden niet voorgeschreven omdat ze zwaar wegen op het ziekenhuisbudget. Dat stelt de NFK, organisatie van kankerpatiënten. Volgens de organisatie duurt het ook veel te lang voor nieuwe veelbelovende middelen beschikbaar komen voor patiënten.
‘Dure kankermedicijnen niet altijd voorgeschreven’

De NFK spreekt van ‘signalen’ van patiënten dat dure nieuwe medicijnen voor complexere kankersoorten door artsen niet worden voorgeschreven. ‘De medicijnen worden wel vergoed door de zorgverzekeraar als ze zijn toegelaten, maar verzekeraars spreken een jaarlijks budget af met ziekenhuizen,’ aldus Anemone Bögels, directeur van NFK. ‘Instellingen die relatief veel specifieke kankerpatiënten behandelen, lopen het risico dat ze veel meer geld kwijt zijn aan medicijnen dan het budget dat ze hebben afgesproken.’ Dat heeft volgens de NFK invloed op het voorschrijfgedrag van artsen.

Onderzoeksfase

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties NFK trekt aan de bel omdat nieuwe medicijnen voor specifieke vormen van kanker veel te lang in een onderzoeksfase zitten omdat er te weinig patiënten mee kunnen doen met trials. De patiëntenbeweging pleit ervoor dat artsen beter op de hoogte zijn van bestaande trials, waar ze hun patiënten naar kunnen verwijzen. ‘Op die manier kunnen onderzoeken sneller worden afgerond en komen nieuwe medicijnen eerder beschikbaar.’

Deelname aan trials

De patiëntenbeweging informeert patiënten over trials via de website Kankeronderzoek.info. Zij vraagt aan artsen om patiënten actiever te informeren over voor hen relevante trials. Uit onderzoek van de NFK blijkt dat meer dan 90 procent van de patiënten wil meedoen aan trials als hun arts hier positief over is. ‘Wij willen meer inzicht krijgen in wat er in de spreekkamer gebeurt,’ zegt Bögels. ‘Patiënten die bij de arts komen weten zelf meestal niet dat er medicijnen zijn die wellicht een verbeterde werking hebben en hoe die medicijnen te verkrijgen zijn.’

Bundeling van kennis

De kankerpatiëntenbeweging werkt samen met beroepsgroepen en zorgverzekeraars aan concentratie van zorg bij complexe vormen van kanker. Door de kennis te bundelen stijgen de overlevingskansen bij kanker.

‘Ziekenhuizen die zich specialiseren in de behandeling van complexe vormen van kanker schrijven meer dure en nieuwe medicijnen voor. Deze medicijnen worden voor 100 procent vergoed, maar ze drukken op het totale ziekenhuisbudget. Wanneer een ziekenhuis veel dure geneesmiddelen voorschrijft, moet het elders besparen. De noodzakelijke concentratie van zorg komt hierdoor in gedrang.’ (Zorgvisie – Carolien Stam | Foto: ANP Lex van Lieshout )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.