Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Dure nieuwe kankermedicijnen zijn weinig effectief’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Dure nieuwe kankermedicijnen hebben de afgelopen tien jaar weinig effect gehad op de overleving van volwassenen met kanker. Expert Peter Wise vraagt zich in de British Medical Journal af of het wel verantwoord is om zo geld uit te geven aan dure kankermedicijnen.
Medicijnen_Fotolia_81252287_450.jpg
Foto: Fotolia

De Australische expert en arts Peter Wise, gepensioneerd na een veertigjarige loopbaan in wetenschappelijk onderzoek, vindt dat het ethisch gezien mogelijk ‘ongepast’ is om wereldwijd 110 miljard dollar te besteden aan dure kankermedicijnen, terwijl die het leven vaak maar met slechts enkele weken of maanden verlengen. Hij pleit in het artikel in BMJ voor strengere criteria voordat dure geneesmiddelen voor vergoeding in aanmerking komen. De strengere toelatingsprocedure kan leiden tot breder draagvlak, van ethiek gezien juiste behandelingen en minder kosten, verwacht Wise, die onder meer werkte in het Charing Cross Hospital en de Imperial College School of Medicine.

Overleving na kanker stijgt
Wise erkent dat de overlevingskans na vijf jaar bij kankerpatiënten is gestegen. In Amerika is het percentage kankerpatiënten dat na vijf jaar nog leeft toegenomen van 49 naar 68 procent. Maar hoeveel van die extra winst is te danken aan de nieuwe kankermedicijnen, vraagt hij zich af. Hij stelt dat andere factoren daar net zo goed verantwoordelijk voor kunnen zijn. De kankermedicijnen hebben meestal maar een levensverlenging van enkele weken of maanden opgeleverd.

NICE en Zorginstituut Nederland
De goedkeuring van medicijnen die maar weinig effect sorteren roept volgens Wise ethische vragen op. ‘Waren de patiënten op de hoogte van het gelimiteerde effect van de nieuwe geneesmiddelen? Is het ethisch wel verantwoord zo veel geld aan medicijnen te besteden als ze zo weinig effect hebben? Geven medische trials wel de juiste informatie? De geringe positieve effecten die in de trials optreden, doen zich misschien wel niet voor bij de meerderheid van de patiënten die niet deelnemen aan de trials.’ Wise hoopt dat het National Institute of Health Care and Care Excellence (NICE), de Engelse evenknie van het Zorginstituut Nederland (ZIN), de werkelijke effecten van de nieuwe dure kankermedicijnen in kaart zullen brengen. Het ZIN adviseerde eerder dat het middel Nivolumab tegen longkanker niet te vergoeden, omdat het erg duur is en relatief weinig winst oplevert. Minister Edith Schippers legde dat advies naast zich neer, nadat ze naar eigen zeggen de prijs naar beneden had onderhandeld.

Verspilling in de zorg
Door verspilling uit de zorg te halen, is veel geld te besparen én verbetert de kwaliteit. Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.