Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dwangzorg gedeeltelijk uit Bopz

Onvrijwillige zorg mag alleen worden toegepast in de extramurale zorg als er sprake is van een ernstig nadeel voor de cliënt zelf of voor anderen. Dat staat in het wetsvoorstel Zorg en Dwang waarmee de zorg en dwangbehandeling aan mensen met dementie of een verstandelijke beperking uit de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Bopz) wordt gehaald.

De ministerraad heeft vorige week ingestemd met het wetsvoorstel. Nu valt de zorg en dwangbehandeling aan mensen met dementie of een verstandelijke beperking die in een kleinschalige woonvorm of thuis wonen, onder de Wet Bopz. “In de Wet Bopz kan er alleen worden ingegrepen wanneer iemand een gevaar voor zichzelf, een ander of voor zijn omgeving vormt.

Gevaar voor zichzelf

Dit werd vaak uitgelegd als levensbedreigende situaties,” zegt woordvoerder Annette Dijkstra van VWS: “Met het nieuwe wetsvoorstel worden verstandelijk gehandicapten en dementen als aparte groep benaderd. Hulpverleners kunnen hiermee ook ingrijpen in niet levensbedreigende situaties zoals ernstige verwaarlozing, of wanneer een verwarde cliënt ’s nachts over straat dwaalt.”

Zorgplan

Overigens wordt het toepassen van onvrijwillige zorg er niet makkelijker op, meent Dijkstra, maar wel eenvoudiger: Uiteraard zijn er allerlei waarborgen ingebouwd. Hulpverleners mogen onvrijwillige zorg pas toepassen als de maatregel is beschreven in een zorgplan, waarover van te voren multidisciplinair en waar mogelijk met de cliënt is overlegd. Het zorgplan is gebonden aan een uitgebreide omschrijving, wat de transparantie van de zorg moet vergroten. Maar als het zorgplan er eenmaal ligt, kan een zorgverlener daarmee wel gerichter en in overleg sneller werken.” (Zorgvisie – Hanneke Bruggeman)

Lees ook:

‘Grote verschillen bij dwangopnames’

Erasmus onderzoekt dwangopnamen

dossier Zorg voor Beter

De Schutse niet klaar voor Bopz-zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.