Dwingende afspraken nodig in hoofdlijnenakkoorden’

Het kabinet moet in de nieuwe hoofdlijnenakkoorden met ziekenhuizen dwingende afspraken maken over substitutie. ‘Als de doelstellingen niet worden gehaald, moeten er consequenties aan vast zitten’, zegt Marco Varkevisser.
bijzonder hoogleraar marktordening in de gezondheidszorg
Marco Varkevisser, bijzonder hoogleraar marktordening in de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

De hoofdlijnenakkoorden van het vorige kabinet waren in financiële zin een succes. De afgesproken beperkte groei van de zorguitgaven maakte een einde aan een reeks jaren van explosieve groei. Maar of de hoofdlijnenakkoorden die het kabinet Rutte-III in april wil afsluiten ook succesvol zullen zijn, dat valt nog te bezien, stelt Marco Varkevisser, die eind 2017 bij Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) is aangesteld als bijzonder hoogleraar marktordening in de gezondheidszorg. ‘Bij het afsluiten van de vorige akkoorden was er door de economische crisis een breed gedragen gevoel van urgentie. De bereidheid om vrijwillig afspraken te

0
623

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.