Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

E-coachingsprogramma dementie voor mantelzorgers

Sarah Berends
De website ‘Actief bij dementie’ biedt mantelzorgers van mensen met dementie ideeën voor activiteiten. Mantelzorgers die daar graag hulp bij willen, kunnen zich er aanmelden voor een e-coachingsprogramma. Het NIVEL deed onderzoek naar hun ervaringen met dit programma en publiceert daarover in TvZ, Tijdschrift voor verpleegkundig experts.
E-coachingsprogramma dementie voor mantelzorgers

‘Veel spellen kun je met een kleine aanpassing nog spelen. Rummikub kan iemand met dementie bijvoorbeeld nog prima op cijfer leggen zonder op de kleur te letten. Maar een spel als memory kan confronterend zijn.’ Dit soort tips biedt de website actiefbijdementie.nl aan mantelzorgers van mensen met dementie. Het programma duurt vijf weken en is een onlineversie van de eerder effectief gebleken ‘Plezierige activiteiten methode’.

Vereenvoudigen

Minimaal een keer per week loggen de mantelzorgers in op het e-coachingsprogramma en dan krijgen ze nieuwe informatie over mogelijk geschikte activiteiten. En ook hoe ze die kunnen vereenvoudigen, inpassen in het dagelijkse leven, of informatie over activiteiten voor henzelf of hoe ze hulp kunnen vragen. Met deze informatie maken ze elke week een activiteitenplan.

E-coach

Bij het maken en uitvoeren van die plannen krijgen ze advies van een deskundige e-coach, een casemanager dementie met een opleiding tot verpleegkundig specialist. Problemen die ze tegenkomen, kunnen ze per e-mail met de coach bespreken. Aan het einde van de week neemt de e-coach contact op en bespreekt wat er goed en minder goed gaat. Na afloop van het programma kunnen de mantelzorgers nog een half jaar contact houden met de coach.

Onderzoek

In drie rondes met in totaal 15 mantelzorgers is een pilotonderzoek uitgevoerd naar de bruikbaarheid van het programma. Na iedere ronde werden de geconstateerde problemen aan de website verholpen. Per deelnemer besteedde de e-coach tussen de 95 en 280 minuten tijd en stuurde deze tussen de 8 en 28 e-mails.

Contact

NIVEL-onderzoeker Renate Verkaik: ‘Het e-coachingsprogramma kan mantelzorgers bewustmaken van het belang van plezierige activiteiten voor zowel de persoon met dementie als henzelf. Het contact met de e-coach blijkt daarbij een waardevolle toevoeging. Het programma is vooral geschikt voor mantelzorgers die er door hun casemanager dementie op worden gewezen.’

E-health

E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Berichten in het dossier e-health gaan bijvoorbeeld over videocontact met thuiszorgmedewerkers of telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.