Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

E-healthprogramma helpt vrouwen sneller herstellen

Sarah Berends
Vrouwen die na een gynaecologische ingreep re-integreren met een e-healthprogramma herstellen sneller en gaan ook weer eerder aan de slag. Daarnaast ervaren zij een lagere pijnintensiteit en betere kwaliteit van leven. De tevredenheid over het gebruik van een e-health-interventie is zowel bij patiënten, zorgverleners als werkgevers groot. Dit concludeert arts-onderzoeker Ton Vonk Noordegraaf bij VUmc.
E-healthprogramma helpt vrouwen sneller herstellen

Vonk Noordegraaf promoveerde 18 juni bij VUmc.

Onduidelijk

Herstel en terugkeer naar werk na gynaecologische (laparoscopische) operaties duurt vaak veel langer dan vanuit medisch perspectief nodig is. Dit heeft aanzienlijke gevolgen voor de patiënt en haar (werk)omgeving. Vonk Noordegraaf onderzocht de risicofactoren op een langdurig verzuim na zo’n operatie. Uit aanvullende discussiegroepen met deze vrouwen bleek onder andere dat artsen vaak onduidelijke en tegenstrijdige adviezen geven. Zo is het voor vrouwen onduidelijk wanneer ze welke activiteiten mogen hervatten.

E-health-interventie

Vonk Noordegraaf formuleerde samen met een expertpanel van gynaecologen, bedrijfs- en huisartsen gedetailleerde adviezen voor het hervatten van (werk) activiteiten na een operatie. Zo ontwikkelde hij een interactieve e-health-interventie met op-maat-gemaakte hersteladviezen. Daarnaast brengt dit e-healthprogramma herstelproblemen aan het licht en biedt het hulp voor de vergroting van de zelfredzaamheid. Ook geeft de site mogelijkheden tot online communicatie en is er een film te zien met veelvoorkomende valkuilen en adviezen voor de periode rondom de operatie en bij terugkeer naar werk.

E-health

E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Berichten in het dossier e-health gaan bijvoorbeeld over videocontact met thuiszorgmedewerkers of telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.