Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een derde van de ziekenhuizen houdt organen achter

Sarah Berends
Een op de drie ziekenhuizen geeft onvoldoende informatie over het uitnemen en bewaren van organen. Het is vaak niet duidelijk of organen in een ziekenhuis blijven of naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaan. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Zembla.
Een derde van de ziekenhuizen houdt organen achter

Jaarlijks vinden er in ziekenhuizen ruim vierduizend obducties plaats, voornamelijk om de doodsoorzaak vast te stellen. In enkele gevallen worden de organen niet teruggeplaatst, bevestigt de Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP) aan Zembla. Dit gebeurt in sommige gevallen zonder de familie op de hoogte te brengen.

Het NFI

Justitie zegt dat het NFI ook steken laat vallen bij het informeren van de nabestaanden. In 2013 zijn in het NFI 337 secties uitgevoerd, waarbij in 78 gevallen organen zijn bewaard voor nader onderzoek. Het is niet bekend of de families hierover geïnformeerd zijn.

Toestemming

In 2001 concludeerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) al dat de arts niet voldoende informatie geeft over obductie aan nabestaanden. De Inspectie stelde dat er een betere regelgeving moest komen, maar dit is niet gebeurd. In de wet op de lijkbezorging staat enkel dat er toestemming moet worden verkregen van de overledenen of de nabestaanden. Er staat echter niet in hoe die toestemming moet worden verkregen. Lode Wigersma, directeur van KNMG, bevestigt dat er niets over in de wet is geregeld. ‘Het wordt overgelaten door de wetgever aan de professionaliteit van de arts.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.