Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

‘Een derde zorgorganisaties in 2016 mogelijk failliet’

Mark van Dorresteijn
Zonder ingrijpen zal één op de drie zorgorganisaties in de problemen komen of zelfs omvallen in 2016. Dat blijkt uit een inventarisatie van ActiZ, de brancheorganisatie van verpleeg- en verzorgingshuizen.
‘Een derde zorgorganisaties in 2016 mogelijk failliet’

ActiZ maakt  zich grote zorgen over de hervormingen in de langdurige zorg. In een impactanalyse hebben zorgorganisaties doorgerekend wat de bezuinigingen kunnen betekenen voor hun bedrijfsvoering. Eén op de drie verpleeg- of verzorgingshuizen zal in problemen komen als zij niet nu ingrijpen. Gevolgen daarvan zijn groot. Als zorgorganisaties failliet gaan, kan de continuïteit van zorg in gevaar komen, cliënten krijgen minder keuzevrijheid en zorgorganisaties kunnen de salarissen van hun medewerkers niet meer betalen. Daarnaast verliezen gemeenschappen en dorpen een sociale infrastructuur, omdat veel verzorgingshuizen een sociale buurtfunctie hebben.

Transitieagenda

‘De hervormingen die het kabinet wil doorvoeren, zijn begrijpelijk maar ook enorm ingrijpend en het tempo ligt te hoog’, aldus ActiZ. ‘Daar moet een goed transitieplan voor komen waar alle relevante partijen bij betrokken zijn. Alleen dán kunnen we ervoor zorgen dat de zorg voor cliënten die dat echt nodig hebben, gewaarborgd blijft en medewerkers niet onnodig ontslagen hoeven te worden.’

Vernieuwingen

In een transitieagenda stelt ActiZ voor om ruimte te scheppen voor experimenten met een vernieuwd zorgaanbod, met nieuwe vormen van eigen regie in samenhang met bekostiging van de zorg. ActiZ doet daarbij een beroep op de overheid om mensen voor te lichten over de veranderingen in de zorg en hun eigen verantwoordelijkheden daarin.

Verder doet ActiZ een groot beroep om samen met de overheid de randvoorwaarden voor de vernieuwingen te scheppen: ruimte voor ondernemerschap door onder andere meerjarencontracten met zorginkopers; waar het niet mogelijk is zorgmedewerkers te behouden voor de branche, ondersteuning bij het vinden van ander werk; gedegen beleid voor het verder scheiden van wonen en zorg; een duidelijk tijdpad voor de verschillende stappen in de hervormingen.

8 REACTIES

  1. Sorry maar alleen de sterkste.overleven toch?! Netwerken en samenwerken. Boekhouding op orde is het toch? Besparingen uit het gevangeniswezen/ggz/lich. Geh. Zorg/wlz/geh. Zorg en bejaarden zorg maakten dat hulp huishouding/directe zorg en begeleiding etc. Verdwenen ism. Directe instanties op hoog nivo……klachten liggen nu bij overheid en zorg verzekeraars maar helaas hebben andere instanties en onderzoeksburo’s helaas ook hun aandee toch??? Voor de kanteling gemaakt. Toch???? Nu piepen dat een verdienmodel problemen geeft bij instanties om de broek hoog te houden? Sorry maar dat is dan niet netjes toch???? Er zijn echt landelijke afspraken gemaakt toch???? Kom op protest is er genoeg vanuit patienten org. En losse publieke inst. Zoals care bugzzz/loesje/orangemonday teken de petitie en andere niet genoemde org. Echter basis is; zorg gratis voor jezelf/je familie en je.naasten (meestal dames!) Dat is mantelzorg. Heb je die niet jammer dan maar zorg dan voor veel vriendjes wellicht willen zij helpen…..ook dat niet??? dan is er de gemeente WMO EN EVT. TAFELGESPREK…….genoeg geld is verdienmodel en geen geld is de vrijwillige buurvrouw zonder werk aan tafel…..graag of helemaal niet toch??? Dat is toch de bedoeling???? Of heb ik ’t niet helemaal goed begrepen dan????? Doe eens vertellen dan????

  2. Lees alle reacties
  3. Grote punt is dat de ‘marktwerking’ bestaat uit heel strikte regelgeving, budgetten en ongelijke onderhandelingsmacht met zorgverzekeraars. Je bent als zorgondernemer in die zin een bal op de golven. Dat maakt plannen en vooruitzien een hachelijke zaak. Dat laat men dan maar los, je krijgt ad hoc beleid gericht op overleven.

  4. Dit is weer zo een bericht waar je niets aan hebt, in de afgelopen maanden is het gehele zorgstelsel net een achtbaan, hier kun je als zorgondernemer totaal niet meer op inspelen, de regels voor bijv. de huishoudelijke verzorging waren ook dat gemeenten er volgend jaar totaal 89 miljoen op achteruit gingen, zorgondernemers gaan hier dan in mee en passen hun beleid hierop aan en vijf voor 12 gaat deze bezuiniging weer niet door. Snapt U het nog, wij zijn allang de draad kwijt met Den Haag.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.