De bevindingen werden vorige week gepresenteerd op het door Zorgvisie, PWC en ABN AMRO georganiseerde top-100-event. De pijn zit vooral bij thuiszorginstellingen en gemengde concerns die naast verzorging en verpleging ook thuiszorg aanbieden. Door de aanbesteding in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) zijn de prijzen in de sector fors gedaald. Ook de ziekenhuizen hebben moeite om rendabel te blijven.
‘De grote klap’ moet nog komen
Volgens partner gezondheidszorg Jolanda Lamse van PWC moet “de grote klap” nog komen voor de ziekenhuizen. “Als straks de maatstafconcurrentie wordt ingevoerd en ook de kapitaallasten in de prijzen worden verrekend, zal dat een grote druk op de resultaten van de ziekenhuizen leggen”, aldus Lamse tijdens haar toelichting op de top-100. In 2005 draaide tien procent van de in de top-100 genoteerde instellingen volgens berekeningen van PWC verlies.
Omzetstijging
Tegenover de magere winstmarges staat een omzetstijging van gemiddeld zes procent. Deze omzetstijging is vooral het resultaat van fusies en niet zozeer van autonome groei. Uitzondering is de Maartenskliniek in Nijmegen, die op eigen kracht een omzetstijging van 16 procent wist te realiseren. De gespecialiseerde orthopedische kliniek hanteert als enige top-100-instelling louter vrije prijzen. Ook de vermogenspositie van de Maartenskliniek steekt gunstig af bij die van de meeste andere instellingen. Als percentage van de totale baten bedraagt het eigen vermogen van de Maartenskliniek 25 procent. Het totale eigen vermogen van de top-100-instellingen is in 2006 gestegen van 2 naar 2,3 miljard euro.
Negatieve vermogensgroei
Bij veel instellingen is niettemin sprake van een negatieve vermogensgroei. Instellingen in zwaar weer kunnen aankloppen bij het Waarborgfonds Zorginstellingen (Wfz), maar voor deelname geldt een vermogensdrempel. Voor sectordirecteur healthcare Linze Dijkstra van ABN AMRO reden om te waarschuwen voor een tweedeling. “Als alleen instellingen met een stevig eigen vermogen elkaar binnen het Wfz steunen, moeten we de fundamentele vraag stellen of het Wfz wel de juiste instellingen helpt.” (pvdp)
Lees ook:
Voor meer artikelen over de WMO, klik hier