Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Een op drie mensen in zorg ondervoed’

DEN HAAG - Een op de drie mensen in de Nederlandse gezondheidszorg is ondervoed. Het gaat om 25 tot 40 procent van de ziekenhuispatiënten, 20 tot 25 procent van de verpleeghuisbewoners en 15 tot 25 procent van de mensen die thuiszorg krijgen.

Bij slechts de helft van alle patiënten wordt ondervoeding herkend en behandeld. Dat blijkt uit een onderzoek dat professor Jos Schols uit Maastricht dinsdag namens de stuurgroep ‘Wie beter eet wordt Sneller Beter’ heeft aangeboden aan de Tweede Kamer.

Bekend probleem

Ondervoeding is een bekend probleem, maar de resultaten laten bar weinig verbetering zien ten opzichte van voorgaande jaren. In de verpleeg- en verzorgingshuizen neemt het probleem zelfs toe. De landelijke koepel van cliëntenraden LOC reageert geschokt op de cijfers en stelt dat er snel moet worden ingegrepen.

Kosten

Volgens Schols kost ondervoeding de zorg tussen de 300 miljoen tot 1 miljard euro. Hij noemt ondervoeding een ‘sluipmoordenaar’. Ondervoede patiënten herstellen niet alleen slechter, ondervoeding kan zelfs leiden tot voortijdige sterfte, terwijl het goed te behandelen is.

IGZ moet controleren

Hij vindt dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg moet controleren op het herkennen en behandelen van ondervoeding in ziekenhuizen, verpleeghuizen en in de thuiszorg. Maar daar wordt aan gewerkt bij de inspectie. Ook intern moet beter gecontroleerd worden of richtlijnen worden nageleefd, stelt Schols. Verder pleit hij er voor dat de politiek de instellingen helpt om deel te nemen aan verbeterprogramma’s.

Animo klein

Op dit moment doen maar 72 van de in totaal ongeveer 1600 verpleeg- en verzorgingsinstellingen mee aan het programma Zorg voor Beter dat moet zorgen dat de richtlijnen voor vocht en voeding worden ingevoerd. Daarnaast doen ongeveer 30 ziekenhuizen mee aan een ondervoedingsproject. Maar in de thuiszorg en voor huisartsen gebeurt nog niets op dit gebied. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.