Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

‘Eén ziekenhuis minder in Oost-Groningen’

Mark van Dorresteijn
Oost-Groningen kan prima af met één ziekenhuis, vindt 62% van de bezoekers van Zorgvisie.nl. Dat zou betekenen dat het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal of het Lucas ziekenhuis in Winschoten zou moeten sluiten. In totaal stemden 303 bezoekers op de poll.
‘Eén ziekenhuis minder in Oost-Groningen’

Het RIVM publiceerde in juli een rapport waaruit bleek dat de spoedeisende hulp van een van beide ziekenhuizen kon sluiten. Alle inwoners van Noordoost-Groningen kunnen binnen de norm van 45 minuten per ambulance een ander ziekenhuis bereiken, als of het Refaja, of het Lucas geen afdeling spoedeisende hulp meer zou hebben.

Samenwerken of concentratie

Ondernemers in zowel Stadskanaal als Winschoten hebben inmiddels actiegroepen opgericht om de plaatselijke ziekenhuizen te behouden. Steuncomités haalden al ruim 12.000 handtekeningen op. Zorgverzekeraar Menzis liet in april weten dat de ziekenhuizen in Noordoost-Groningen intensiever moeten samenwerken. Lucas en Delfzicht zijn in 2008 gefuseerd tot de Ommelander Ziekenhuis Groep, het Refaja ziekenhuis is zelfstandig. De ziekenhuizen moeten de komende jaren miljoenen investeren om kwaliteit te behouden, maar volgens Menzis is dat niet haalbaar. Menzis wil dure zorg concentreren op één locatie in de regio. De zorgverzekeraar haastte zich te zeggen niet voor sluiting van een of twee ziekenhuizen te pleiten, toen berichten hierover in de media verschenen. (Zorgvisie – Carina van Aartsen en Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

‘Oost-Groningen kan één ziekenhuis missen’

Menzis pleit niet voor fusie in Oost-Groningen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

9 REACTIES

 1. dat men bepaalde specialismen wil centreren of meer wil samen werken zou misschien niet verkeerd zijn. maar om nu 1 van de ziekenhuizen te sluiten?? voor beide verzorgingsgebieden valt iets over te zeggen als een ziekenhuis wordt gesloten. daarnaast heeft het refaja ook nog eens een vrij groot verzorgingsgebied in de provincie drenthe.
  mbt de poll vraag ik me ook af of het stemmers uit de omgeving zijn of niet. ik kan ook makkelijk zeggen dat er ergens in zeeland een ziekenhuis moet verdwijnen.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik was vorige maan bij een debat in het witte huis te Den Haag. Dit duurde maximaal 3 uur. Hier was Minister Klink ook vertegenwoordigt. En veel andere kopstukken uit de gezondheidszorg. Hier was duidelijk dat er een overschot is van 40 ziekenhuizen in Nederland? Ik schrik hiervan. Ze willen er dus veel gaan sluiten!

 4. Buiter (bekende naam voor Refaja) heeft natuurlijk gelijk als hij stelt dat 303 niet representatief is te noemen. En…ja, het is niet te achterhalen waar de stemmers vandaan komen. Dus heeft deze poll weinig waarde. Immers als je zelf niet in het gebied woont kun je gemakkelijk zeggen dat het wel met één ziekenhuis minder kan.

 5. Je hebt helemaal gelijk Diana. Meer capaciteit voor ouderen bij ziekenhuizen kan makkelijk. Maar dan moeten ziekenhuizen ook de keuze maken om de behandelingen waar ze maar een paar mensen per jaar behandelen en die wel veel capaciteit kosten te concentreren.

 6. De oplossing van Menzis om regionaal meer samen te werken om daarmee het Refaja voor Stadskanaal te behouden is zo slecht dus nog niet! Laten we eerlijk zijn: als het aan de ziekenhuizen en specialisten ligt willen die het liefst alles doen zelfs als ze daarmee de kwaliteits normen en aantallen niet halen. De actiegroepen kunnen zich beter richten op de ziekenhuizen. Die voeren een alles of niets koers. Dat terwijl er nog veel geld te besparen valt op de salarissen van de heren in het ziekenhuis, ook bij het Refaja.

 7. die dit schrijft heeft geen idee over hoe het er aan toe gaat op het platteland. inderdaad is het zo dat per ambu er binnen 45 min een ziekenhuis ligt maar wel eens gehoord over het geleur met patienten als een ziekenhuis “vol” is???? en dan heb ik het vooral over oudere patienten en diegenen die niet voor zichzelf op kunnen komen
  randstedelijken bemoei je er niet mee!!! en wees blij met het platteland en ga niet met de botte bijl alle voorzieningen weghalen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.