Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste hoofdlijnenakkoord paramedische zorg is rond

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Minister Schippers van VWS heeft het eerste paramedische hoofdlijnenakkoord afgesloten met brancheorganisaties voor paramedici, fysiotherapeuten, patiënten en verzekeraars. De looptijd is tot eind 2018.
Fysio-Fotolia_114970204_450.jpg
Foto: Fotolia

Bij paramedische zorg gaat om zorg van fysiotherapeuten, ergotherapeuten, therapeuten Mensendieck en Cesar, diëtisten, huidtherapeuten en logopedisten. De fysiotherapeuten zijn verenigd in het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), de overige beroepsgroepen in het Paramedisch Platform Nederland. Daarnaast heeft de Stichting Keurmerk Fysiotherapie het akkoord ondertekend. Schippers heeft twee miljoen euro beschikbaar gesteld voor het akkoord, dat moet leiden tot meer vertrouwen tussen paramedici en verzekeraars.

Kwaliteitsakkoord paramedici

De partijen hebben afspraken gemaakt over kwaliteit, de manier waarop zorgverzekeraars contracteren en het verminderen van de administratieve lastendruk. In het akkoord erkennen de organisaties een verantwoordelijkheid voor een beheerste uitgavenontwikkeling van de paramedische zorg, maar concrete financiële doelstellingen ontbreken. ‘Het is in de kern een kwaliteitsakkoord, het doel is de waarde van de paramedische zorg merkbaar, zichtbaar en toetsbaar te maken’, schrijft Schippers in een brief aan de Tweede Kamer en tegelijkertijd de problematiek rond het contracteren en de administratieve lasten te aan te pakken.

Kwaliteit van zorg

Patiënten zullen toegang krijgen tot een kwaliteitsregistratie die hen inzicht geeft in de kwaliteit van de paramedische zorg. De bedoeling is dat patiënten op het juiste moment toegang hebben tot de juiste zorg. Om vast te stellen wat goede uitkomsten van zorg zijn, moet er eerst praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek worden verricht. De paramedische beroepen kunnen een belangrijke rol spelen bij de substitutie van ziekenhuiszorg naar de eerste lijn. De mogelijkheden daarvoor zullen worden verkend. Randvoorwaarde is dat het ziekenhuisbudget de patiënt naar de eerste lijn volgt.

Contracteren paramedische zorg

Als er klachten zijn over de manier waarop zorgverzekeraars de paramedische beroepen contracteren, dan kunnen zij die melden bij een meldpunt van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De NZa informeert alle partijen daarover. Als het nodig is, zal de manier van contracteren worden veranderd.

Administratieve lasten

Net als andere zorgprofessionals ervaren de paramedici in hun ogen overbodige lastendruk. Een speciale werkgroep heeft een lijst van vijftien knelpunten opgesteld. Het gaat onder meer om een diagnose-systeem, een behandelindex en de onderzoeken naar de ervaringen van patiënten. Voor elk van de vijftien knelpunten zijn in een bijlage aparte afspraken vastgelegd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.