Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste joods hospice in april gereed

AMSTERDAM - In Amsterdam is maandag begonnen met de bouw van het eerste joods hospice van Europa. Het Joods Hospice Immanuel (JHI) aan de Amstelveenseweg krijgt zes wooneenheden waar stervenden begeleiding krijgen. Het tehuis voor terminale patiënten is rond april gereed.

Het Joods Hospice Immanuel biedt individuele terminale zorg waarbij specifieke aandacht uitgaat naar de joodse identiteit van de bewoners. Het tehuis is gebouwd volgens joodse regels en het verstrekte eten is koosjer. “Het hospice staat echter midden in de samenleving, dus ook niet-joden zijn welkom”, zeggen de initiatiefnemers Sasja Martel en Ruben van Coevorden. De docente judaica en de huisarts verwachten dat steeds meer mensen de komende jaren een beroep doen op een hospice. Ouderen blijven langer zelfstandig wonen en er zijn minder mantelzorgers beschikbaar om stervenden te begeleiden.

Verspreid

Joodse ouderen ontberen vaak de mantelzorg van de directe familie. Joodse families zijn klein en familieleden leven vaak verspreid over de hele wereld. Een andere doelgroep zijn de mensen die hun joodse wortels hebben verdrongen, maar die toch in een joodse omgeving willen sterven.

Vrijwilligers

Alle wooneenheden hebben de beschikking over een eigen kitchenette, internet en tv. Het JHI drijft straks op 150 vrijwilligers en zal een eigen huisarts hebben. De realisering van de plannen is mede mogelijk gemaakt door participatie van de stichting Ankerplaats in Soesterberg, die bij de oprichting van meer hospices betrokken is geweest. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.