Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Eerste lichting boevendokters afgestudeerd

Mark van Dorresteijn
De eerste dertig justitieel geneeskundigen, ook wel boevendokters genoemd, ontvingen op 7 en 14 april hun diploma. De opleiding is opgezet om de kwaliteit van zorg in huizen van bewaring en gevangenissen te verbeteren.
Eerste lichting boevendokters afgestudeerd

De doktoren kregen speciale training nadat de Inspectie voor Gezondheidszorg concludeerde dat de zorg door huisartsen en sociaal verpleegkundigen in huizen van bewaring en gevangenissen onder de maat was.

Opleiding

“De afgelopen 2,5 jaar woonden de dertig artsen ongeveer vijftien middagen bij”, zegt Guus Schrijvers, hoogleraar Public Health aan het UMC Utrecht en eindverantwoordelijke voor dit project. “Zij werden door experts bijgeschoold over zaken als psychiatrische ziektebeelden, infectieziekten en verslaving. De opleiding werd door iedereen zeer gewaardeerd. De deelnemers zaten soms al 25 jaar in het vak, maar gaven desondanks aan veel geleerd te hebben.” Volgens de hoogleraar komen de artsen na de cursus nog een aantal keer bij elkaar voor intervisie. “De deelnemers vinden het erg belangrijk om van elkaar te leren. We willen twee maal per jaar een opfrisdag organiseren zodat alle doktoren goed op de hoogte blijven.”

Plan

In totaal werken in Nederland circa 130 boevendokters. De opleiding is opgezet in samenwerking met het Ministerie van Justitie, de Landelijke vereniging voor Penitentiaire Geneeskunde, de Landelijke Vereniging van Huisartsen en het Julius Centrum, de instelling voor onderzoek en onderwijs van het UMC Utrecht. Schrijvers: “We hebben samen met het Ministerie van Justitie de ambitie om alle justitieel geneeskundigen de komende jaren deze opleiding aan te bieden.” Ook in het buitenland bestaat interesse voor de cursus. Verschillende partijen in Oost-Europa en Canada hebben aangegeven dat zij interesse hebben voor de opleiding. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Advies: sluit tbs-afdelingen in gevangenissen

Justitie schakelt ggz in voor verslaafde veelplegers

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Het tekent de schrijver en het geeft aan dat er nog heel veel te verbeteren valt in de gezondheidszorg voor gedetineerden!!!!!!
    Schandalig om te spreken van boeven dokters! De dokters zijn zeker geen boeven en de clienten die zij behandelen zijn zieke medeburgers die ooit weer terug keren in de maatschappij. Ieder arts behoort mensen te behandelen met medische klachten en behandelt niet”een boef”. Zolang dit besef niet doordringt in de maatschappij heeft deze cursus met doel verbetering van specialistische kennis,noodzakelijk om het beroep arts voor gedetineerden te kunnen uitoefenen niet haar doel bereikt.
    getekend, arts, 25 jarige ervaring als arts voor gedetineerden in alle facetten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.