Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste lijn krijgt nieuwe brancheorganisatie

Redacteur Zorg+Welzijn
Vanaf 1 januari 2014 verenigt een nieuwe brancheorganisatie drie verenigingen in de eerstelijnszorg. De huisartsenzorg zal de spil vormen van de eerste lijn, aldus Martin Bontje van de huisartsenposten.
Eerste lijn krijgt nieuwe brancheorganisatie
Foto: ANP Koen suyk

De Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn (LVG), de Landelijke Organisatie voor Ketenzorg (LOK) en de Vereniging Huisartsenposten Nederland (VHN) gaan op 1 januari op in een nieuwe brancheorganisatie. De komende maanden worden de plannen voor de nieuwe vereniging uitgewerkt. Een definitief besluit over de opzet en de inrichting van de nieuwe organisatie volgt in november 2013. Meer slagkracht, deskundigheid en vernieuwing wordt de opdracht van de fusiepartners. Volgens Martin Bontje van VHN spreekt het voor zich ‘dat de huisartsenzorg een centrale rol speelt in de brede regionale eerstelijnsorganisaties.’

Verschillende koepels

De landelijke ondersteuning van de eerste lijn gebeurt op dit moment vanuit de verschillende koepels. De LVG ondersteunt gezondheidscentra, zorggroepen, eerstelijns diagnostische centra en regionale ondersteuningsstructuren (ROS). De VHN vertegenwoordigt huisartsenposten en samen met onder andere de Landelijke Huisartsen Vereniging bundelen zij zorggroepen voor chronische zorg.

Geen blauwdruk

‘De activiteiten van de verschillende verenigingen overlappen elkaar steeds meer, alle reden om met elkaar één brancheorganisatie te vormen’, aldus Ella Vogelaar, voorzitter van LVG. ‘We gaan uit van lokaal maatwerk en niet van een landelijke blauwdruk. Vernieuwing en goede zorg in de buurt komt in de regio tot stand. Samenwerking met gemeenten wordt daarbij steeds belangrijker.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.