Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste regio declareert integraal tarief geboortezorg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Midden-Kennemerland gaat als eerste de geboortezorg gezamenlijk aanbieden en declareren.
baby.vierkant.fotolia.jpg
Foto: fotolia

De regio heeft hierover op 17 februari 2017 overeenstemming bereikt met zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

Integrale geboortezorg
De verschillende partijen die in de regio Midden-Kennemerland verantwoordelijk zijn voor de zorg rond moeder en kind gaan als één aanbieder gezamenlijke geboortezorg leveren en ook als zodanig declareren. Onder de deelnemende partijen horen de kraamzorg, eerstelijns verloskunde, echocentra en het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Zij doen dit in het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) Midden Kennemerland.

Koploper
Midden Kennemerland is een koploper-regio op het gebied van geboortezorg. Het ministerie van VWS wil integrale geboortezorg stimuleren en ondersteunt de samenwerkingsverbanden in de koploper-regio’s op het gebied van fiscale, juridische, ICT en algemene vraagstukken.

Integraal tarief
Tegen het integrale tarief voor geboortezorg is veel kritiek geuit. Minister Schippers ontving vorig jaar verschillende brandbrieven van partijen die meenden dat de zorg er alleen maar duurder door wordt. Bovendien zou een nieuwe manier van bekostigen de huidige samenwerkingsverbanden doorkruisen. In Amsterdam kwamen verloskundigen in actie omdat zij vrezen dat aanstaande moeders straks alleen nog maar in het ziekenhuis kunnen bevallen. Rondom de ontwikkeling van de Zorgstandaard geboortezorg is ook veel rumoer ontstaan omdat de 25 betrokken partijen het niet met elkaar eens konden worden. Uiteindelijk heeft het Kwaliteitsinstituut begin juli vorig jaar de Zorgstaandaard bekrachtigd

 

Dossier Integrale Bekostiging
Specialisten en bestuurders moeten sinds 2015 samen onderhandelen over de prijs die zij vragen per aandoening. Hoe dat verloopt, leest u in dit dossier.
Lees meer >>

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.