Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Effect zorgprestatiemodel op z’n vroegst in 2024 zichtbaar

Sterre ten Houte de Lange
Redacteur bij Skipr, Zorgvisie en Qruxx. Speciale aandachtsgebieden: jeugdzorg, ggz, gehandicaptenzorg, ouderenzorg, personeelsbeleid en zorgtechnologie.
Het effect van het zorgprestatiemodel in de ggz zal op z’n vroegst pas in 2024 zichtbaar worden. Áls het zorgprestatiemodel al een verandering teweeg gaat brengen. ‘Zonder inhoudelijk gesprek tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars gaat er niks veranderen’, zegt Jan-Luuk de Groot.
Business
Credits: feelartfeelant / stock.adobe.com
Premium

De geestelijke gezondheidszorg is per

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  1 REACTIE

  1. 2024 is veel te laat, er moet na de zomer 2022 al ingegrepen worden.
   De macrosimulatie van de NZa liet een omzetdaling zien van 1,7% of zo. Weet niet hoe ze dat berekend hebben maar veel kleine, middel en grote GGz aanbieders zagen een omzetdaling van 10% tot 30%, vooral op het vlak van moeilijke en complexe behandelingen.
   En laten nu net deze locaties die lange, moeilijke en complexe behandelingen uitvoeren gesloten worden door Parnassia en Pro Persona, deze locaties draaiden onder het DBC systeem al met verlies en dat was dus onder het ZPM systeem dus niet meer houdbaar omdat het hele concern met omzetverlies draait. En dat is pas in de eerste 3 maanden van 2022, in 2024 is 75% van de capaciteit voor moeilijke, complexe en lange behandelingen weg. Als dit is wat de NZa en de zorgverzekeraars willen dan hoop ik dat ze ook de verantwoordelijkheid nemen voor de chaos die hierdoor ontstaat.
   Als dit mis gaat hebben we ergens in 2028 een parlementaire onderzoekscommissie waar allemaal weer hoge ambtenaren komen opdagen die allemaal last hebben van vroegtijdige dementie of geen actieve herinneringen daar meer aan hebben.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.