Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Egge van der Poel: ‘epd-leveranciers moeten informatie delen’

Bert Bukman
Ziekenhuizen en ict-leveranciers die weigeren medische data te delen, worden in de Verenigde Staten binnenkort met naam en toenaam bekend gemaakt. Volgens Egge van der Poel van het Erasmusmc is het van belang dat dit ook op de Nederlandse agenda komt.
Egge van der Poel

Het bericht over ziekenhuizen en ict-leveranciers die weigeren medische data te delen, werd bekend gemaakt door het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid. Topambtenaar Seema Verma sprak hierbij van een ‘beslissing zonder precedent’.

Het ministerie gaat de namen publiek maken van alle partijen die de uitwisseling van data in de weg staan. ‘We moeten ons zorgstelsel zo inrichten dat alle patiënten over hun data kunnen beschikken en deze desgewenst delen met zorgverleners. Zodat zij op basis van deze informatie kunnen kiezen voor de beste behandeling,’ aldus Verma.

Uitwisseling epd-leveranciers

De uitspraken van Verma sluiten aan bij een in Nederland spelende discussie over de uitwisseling van zorginformatie door epd-leveranciers. ‘Bij ons in het ziekenhuis speelt dit onder meer bij de uitwisseling van medische gegevens voor het verbeteren van de uitkomstinformatie,’ zegt Egge van der Poel, data-onderzoeker bij het Erasmusmc.

Concreet gaat het om data van de afdeling hoofd-halsoncologie van het Rotterdamse ziekenhuis. ‘We willen data uit het epd combineren met data uit ons elektronische systeem voor wetenschappelijk onderzoek naar de betrokken ziekten,’ aldus Egge van der Poel. ‘Voor de leverancier van het epd is eenvoudige data-extractie kennelijk geen onderdeel van de standaard dienstverlening. Hij doet dat alleen tegen een vergoeding.’

Dit kan verschillende vormen aannemen. ‘Ofwel een directe vergoeding, ofwel een aanpassing van de licentie. Maar linksom of rechtsom kost het geld. Ik ben daar op tegen, omdat het gezondheidsinformatie betreft. Informatie dus met een maatschappelijk belang.’

Egge van der Poel: ook ziekenhuizen

Interessant aan het besluit van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid is dat het publiek maken van ‘information blockers’ niet alleen ict-leveranciers betreft maar ook zorginstellingen.

Ook dit raakt aan de situatie in Nederland, aldus Egge van der Poel. ‘Wij kennen een ander zorgstelsel dan de Verenigde Staten, waar grotere commerciële belangen spelen. Maar ook hier is soms sprake van terughoudendheid bij het uitwisselen van data tussen zorginstellingen. Ik wil er graag op wijzen dat een betere uitwisseling tussen ziekenhuizen de kwaliteit van de zorg kan verhogen.’

Overigens vraagt Egge van der Poel zich af of ‘naming and shaming’ volgens de Amerikaanse plannen de beste manier is om een gedragsverandering te bewerkstelligen. ‘Ik geloof zelf meer in overleg en in het belonen van goed gedrag. Dat zijn we in Nederland en Europa ook gewend. Maar ik ben benieuwd hoe het in de VS uitpakt en zal het met belangstelling volgen.’

Health Tech Highlights

Topambtenaar Seema Verma lichtte haar beslissing deze week nader toe op het jaarlijks beurscongres HIMSS19. Nictiz, VMBI en Cognicum organiseren de Nederlandse delegatie van HIMSS19. De delegatie neemt behalve aan de beurs in Orlando ook deel aan HIMSS Europe in Helsinki, later dit jaar. BSL, uitgever van Zorgvisie, Skipr, Qruxx, QruxxTech en Zorgvisie ict is mediapartner van de Nederlandse delegatie.

Op woensdag 13 maart 2019 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht de bijeenkomst Health Tech Highlights plaats. BSL en de Nederlandse delegatie doen hier verslag van de lessen die zijn opgedaan tijdens HIMSS19.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.