Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eigen bijdrage psychotherapie onuitvoerbaar

De eigen bijdrageregeling psychotherapie is voor verzekeraars onuitvoerbaar. Dat betoogt brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN). ZN vindt daarom dat de zorgverzekeraars het innen van de eigen bijdrage moeten overlaten aan de psychotherapeuten zelf. Alleen zij kunnen het aantal zittingen bijhouden.

De psychotherapeuten vinden op hun beurt dat ze geen registratiekantoor van de verzekeraars zijn en willen de eigen bijdrage evenmin afhandelen. Al twee jaar vragen zorgverzekeraars en zorgaanbieders aandacht voor het feit dat de eigenbijdrageregeling niet aansluit op de nieuwe betalingssystematiek in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Bij de zorgverzekeraars wordt afgerekend in diagnosebehandelingcombinaties (dbc’s) en niet meer in het aantal zittingen. Het probleem is acuut door de overheveling van de geneeskundige ggz per 1 januari 2008.

Ontuitvoerbaar

“De regeling blijft voor zorgverzekeraars onuitvoerbaar. Wij zijn benieuwd hoe de minister dit probleem wil oplossen want de zorgverzekeraars kunnen nog steeds niets met de regeling,” aldus directeur Pieter Hasekamp van ZN. Sinds 1 januari bedraagt de eigen bijdrage 15,60 euro per zitting. Deze kosten worden niet vergoed uit het basispakket en komen boven op het eigen risico van 150 euro. Verzekerden kennen de regeling van de eigen bijdrage al. Soms hebben ze de bijdrage verzekerd via een aanvullende verzekering. Minister Klink van Volksgezondheid heeft volgens ZN erkend dat de eigen bijdrage niet past bij de dbc-systematiek. Hij handhaaft de bijdrage echter vanwege de bugettaire dekking. In 2009 komt er een nieuwe regeling. (Zorgvisie – Phillip van de Poel)

Links:

Invoering dbc’s in ggz loopt vertraging op

NZa stelt nieuwe DBC-tarieven 2008 vast

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.